ABD’nin Atina yönetiminden Yunan hava sahasını Suriye’ye yardım taşıyan Rus uçaklarına kapatmasını talep ettiği iddia edildi.

Ria Novosti ajansına konuşan Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan ismi açıklanmayan bir kaynak, “Washington Cumartesi günü Yunan hükümetinden Suriye’ye askeri malzeme götüren Rus uçaklarına hava sahasını kapatmasını istedi. Moskova ile ilişkilerin kötüleşmesini istemeyen Atina ise buna olumsuz cevap verdi.” dedi.

Yunanistanlı yetkili 1-24 Eylül tarihlerinde Suriye’ye insani yardım göndermek amacı ile Yunan hava sahasının kullanımı ile ilgili Moskova’nın izin aldığını vurguladı.

Uluslararası basına konuşan bir başka kaynak ise Atina’nın Washington’ın talebini değerlendirdiğini, kararın önümüzdeki günlerde alınacağını belirtti.

Rusya 5-7 yıl önce imzalanan anlaşmalar çerçevesinde Suriye yönetimine askeri destek verdiğini kabul ederken, terörle mücadele çerçevesinde Şam yönetimi ile işbirliğinin sürdüğünü teyit etti.

Batılı basında yer alan haberlerde Rusya’nın Şam yakınlarında bir askeri üsse yüzlerce kişinin kalmasını sağlayacak prefabrik yapılar ve portatif bir hava trafik kontrol kulesi gönderdiği ve bölgeye Rus askerinin sevk edileceği iddia edilmişti.

Askeri destek sağlandığı ile ilgili haberleri doğrulayan Moskova yönetimi, Rus uçaklarının IŞİD’e yönelik operasyonlara katıldığı yönündeki iddiaları yalanladı.