ABD’ye yurt dışından ve ülke içinden muhtemel gelebilecek tehditlere karşı 2003 yılında kurulan İç Güvenlik Bakanlığı'nın (DHS), Kongre’de bütçe anlaşmazlığı yüzünden kepenk kapatmasına sayılı saatler kaldı.

Bünyesinden 22 farklı federal güvenlik birimini barındıran DHS, Cumhuriyetçi Parti ile Demokratların, Kongre’de, bakanlığın bütçesi üzerine bir türlü uzlaşamaması bu kurumun görevini yapamaz duruma sokma aşamasında. Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner, bugün yaptığı açıklamada DHS’in kapanabileceği mesajını verdi. Senato’da Demokrat Partililerin DHS bütçesine Cumhuriyetçilerin getirmek istediği şartlı ek yardıma karşı direnmesini eleştiren Boehner, Senato’nun üzerine düşeni yapmadığını savundu.

Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçi vekillerle görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada John Boehner, “Bizim (Meclis’in) bu süreci durdurmaya yönelik alternatif bir planımız yok. Senato’nun üzerine düşeni yapmasını bekliyoruz. Temsilciler Meclisi, İç Güvenlik Bakanlığı’na ek bütçe verilmesine onay verdi ve bununla da Başkan’ın, göçmenlik konusunda yetki aşımını durdurmada kararlı” dedi.

Senato’nun Cumhuriyetçi Partili Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, dün DHS bütçesi için yeni iki değişiklik teklifinde bulunmuştu. McConnell'in yaptığı değişiklik teklifi, başkanın yetki aşımı ile bakanlığın harcamalarının Senato’da ayrı ayrı oylanması üzerineydi. McConnel’in teklifine Senato’nun Demokrat Partili Azınlık Lideri Harry Reid, Boehner’in bu yeni yaklaşıma destek verip vermeyeceğine göre hareket edeceklerini dün dile getirmişti. Ancak bugün Boehner, Meclis’in daha önce DHS’in bütçesi konusunda çıkarmış oldukları tasarının üzerine yeni bir şeyler yapmayacağı mesajını verdi.

Kongre, DHS bütçesi üzerinde anlaşmaya varamaz ise bakanlık cuma günü mesai saati bitimiyle kepenkleri kapatacak. Cumhuriyetçi Partililer, Başkan Barack Obama’nın geçtiğimiz kasım ayında açıkladığı kaçak göçmenlere yönelik yasallık getiren kararnameye karşı geliyor. Cumhuriyetçiler, bu kararnamenin, başkanın yetki aşımı olduğunu ileri sürerek, Beyaz Saray’dan geri adım atmasını istiyor. Beyaz Saray ile Demokrat Partililer ise 5 milyon kaçak göçmenin hayatını direkt etkileyen kararnameden geri adım atmamada kararlı oldukları mesajını veriyor.