ABD'nin büyük bölümünü etkisi altına alan aşırı soğuk hava ve kar fırtınası milyonlarca kişinin hayatını olumsuz etkilerken ülke ekonomisinde de öngörülemeyen faturaların ortaya çıkmasına yol açtı. Genelde sert kış görmeyen güney eyaletleri de bu yıl normalden fazla kar yağışı almaları nedeniyle zor günler geçiriyor.

Kar yağışı nedeniyle kapanan yolların açılması için ayrılan ödeneğin artırılması, havayolu şirketlerinin uçuşlarını iptal etmesi, soğuk hava nedeniyle tüketimin azalması ve iş yerlerinin uzun süre kapalı kalmasının ekonomiye olumsuz yansıyacağı belirtildi. New York son 28 yılın en soğuk şubat ayını yaşarken, Boston ise 2004’ten sonra en soğuk günlerini yaşıyor.

Geçen hafta kar kalınlığı 1,5 metreyi bulunan Boston şehrinde sadece yolların temizlenmesi için 30 milyon dolar ödenek ayrıldı. İş dünyası için hava tahmin raporu araştırmaları yapan Planalytics isimli şirket, sert geçen kış mevsiminin, şu ana kadar Amerikan ekonomisini 1 ila 2 milyar dolar arasında maliyete sebep olduğunu hesapladı. Hava şartlarına bağlı olarak ekonominin daha fazla etkilenebileceği ifade edildi.

Amerikan Otoyol Kullanıcıları Birliği'nin (AHUA) açıkladığı güncel verilere göre Massachusetts eyaletinin bir günlük karla mücadele faturası 265 milyon dolar.

AHUA, bir günlük karla mücadelenin Illinois’de 400 milyon 730 bin dolar, New York’ta 700 milyon 170 bin dolar, New Jersey’de 289 milyon 350 bin dolar, Pennsylvania’da 369 milyon 560 bin dolar, Virginia’da 259 milyon 860 bin dolar, Ohio 300 milyon 430 bin dolara mâl olduğunu açıkladı.

Ayrıca, şirketler kar fırtınası yüzünden zarar gören elektrik hatlarının onarımlarına öngörmedikleri ölçüde kaynak ayırmak durumunda kaldı.

Geçen yıl sert kış mevsiminin ülke ekonomisine 15 milyar dolara mal olmuştu. 2014’ün ilk çeyreğinde ekonominin büyümeyi yüzde 2,1 oranında negatif yönde etkilemişti.

Yılın ilk çeyreğinde ise ekonominin yüzde 3 oranında büyümesi bekleniyor. Petrol fiyatlarının hâlâ düşük olması ekonomiyi olumlu etkileyecek önemli bir faktör olarak değerlendiriliyor. Ucuz benzin sayesinde bir sürücünün yıllık 750 dolar tasarruf sağlayacağı tahmin ediliyor.