Hamburg’dan öğrenci değişim programı kapsamında ABD’nin Montana eyaletine giden ve garajına girdiği ev sahibi tarafından tüfekle vurularak öldürülen 17 yaşındaki Diren Dede’nin katil zanlısı Marcus Kaarma 70 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Missoula kentinde görülen davaya bakan Bölge Hâkimi Ed McLean, mahkûmun kefalet karşılığı serbest kalmasının en erken 20 yıl sonra gündeme gelebileceğini belirtti. Kaarma’ya, "Dünyaya kızgınsınız. Biz öyle bir toplum oluşturmalıyız ki, içinde sizin gibi aşırı tepkili insanlar olmasın." diyen hakim, sanık avukatlarının davanın yeniden görülmesi ve cezasının hafifletilmesi taleplerini ise reddetti.

Ev sahibi Kaarma, ailesini ve kendisini korumak için nefsi müdafaada bulunduğunu savunurken, eşi ise "Marcus hata yapmış olabilir ama o şiddet eğilimli biri değil. O ailesini düşünen koskocaman kalbi olan biri. Biz iyi insanlar, iyi ebeveynleriz. Eğer zamanı geri çevirme imkanım olsa ne bu evi alırdım ne de böyle bir komşuluk içinde yaşardım." dedi.

Savcılık makamı Kaarma’nın cinayetten ceza almasını talep ederken, jüri, Kaarma’nın taammüden cinayet işlediği kanaatine varmıştı.

Duruşmayı başından beri takip eden Diren’in babası Celal Dede ise sonucun kendisini mutlu etmediğini belirterek, “O cezaevine gidiyor ama yaşıyor. Benim oğlum ise öldü.” dedi.

Duruşmada Diren’in Montana eyaletinde yanlarında kaldığı aile de hazır bulundu.