ABD tarafından yapılan seyahat uyarısında Pegida’nın eylemleri gerekçe gösterilerek ABD vatandaşlarına ‘tehlike altında oldukları’ bilgisi verildi. Ücretsiz telefon hattı açıldığının duyurulduğu bildiride “azami dikkatli olun” denerek, Almanya içindeki seyahatlerde ise bazı yerlerden uzak durulması istendi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın direktifiyle Almanya’nın ABD Büyükelçiliği’nin “Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar” isimli İslam ve Müslüman karşıtı Pegida oluşumunun eylemlerini gerekçe göstererek Almanya’ya gitmek isteyen ve bu ülkede ikamet eden vatandaşlarına seyahat uyarısında bulunması gündemde bomba etkisi oluşturdu. ABD’nin vatandaşları için ücretsiz telefon hattı oluşturması da gözlerden kaçmadı. 2014 yılında yaklaşık 2,4 milyon ABD vatandaşı Almanya’yı ziyaret etmişti.

ABD tarafından yapılan yazılı açıklamada “Tüm ABD vatandaşlarımıza Almanya’nın bölgelerindeki yüksek tehdit durumunun bilincinde olmaları ve uygun kişisel emniyet tedbirlerini almaları çağrısında bulunuyoruz.” ifadesi kullanıldı.

Dresden ve Leipzig’in yanısıra Berlin, Frankfurt (Main), Münih, Köln ve Düsseldorf şehirlerinin ismen zikredildiği resmi açıklamada ABD’nin Berlin Büyükelçiliği ile Frankfurt ve Münih Başkonsolosluklarının Pegida eylemlerinin yapıldığı yerlerden ABD vatandaşlarının terör tehlikesinden dolayı güvenlik gerekçesiyle uzak durma çağrısında bulundukları belirtildi. Adı geçen şehirlerde bulunanlardan ise “azami dikkatli olmaları” istendi.

Açıklamanın devamında Pegida sokak gösterilerinde “her an şiddet eylemlerinin yapılabileceği” uyarısının altı da çizilerek, Pegida’nın düzenlemeyi planladığı eylemleri ile ilgili yer, tarih ve saatlerin detaylı biçimde sıralanması dikkat çekti. “İfade edilen şehirlerin dışında gelecek haftalarda Almanya’nın her tarafı ve tüm şehirlerinde bu tür gösteriler yapılabilir.” şeklinde seyahat uyarısının yapıldığı dışişleri bakanlığı onaylı bildiride “ABD vatandaşlarının uyanık olmaları gerekli durumlarda ise Alman polis ve itfaiyesini aramaları” çağrısında bulunuldu.