ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsrail Başbakanı Benyamin Netahyahu ile ilgili kullandığı, "iki yüzlü, terör devleti başı" ifadesine "şiddetle karşı olduklarını" söyledi.

Sözcü Marie Harf, günlük basın toplantısında gazetecilerin Erdoğan’ın açıklamalarına ilişkin sorularını cevaplandırdı. Erdoğan'ın İsrail Başbakanı Netahyahu’ya yönelik ifadelerine şiddetle karşı olduklarını dile getiren Harf, “Erdoğan İsrail'i terörist devlet olarak tanımlıyor. Buna da karşı mısınız?” şeklinde soruya ise “Doğru” cevabını verdi. Harf, Erdoğan’ın açıklamalarının detaylarını bilmediğini bizzat izledikten sonra yorum yapabileceğini dile getirdi.

HAMAS SORUSU

Rudaw Televizyonu Washington Muhabiri Namo Abdullah, sözcü Marie Harf’e, “Türkiye şu anda Hamas’ın ofisine ev sahipliği yapıyor. Sözlü ifadeler dışında ABD’nin Türkiye’nin bu yaptıklarına nasıl bir karşılık verdiğini merak ediyorum” şekline bir soru yöneltti. Türkiye’nin NATO üyesi ve ABD’nin çok yakından çalıştığı bir müttefik olduğunu kaydeden Harf, “Bu konuda Türk yetkililere kaygılarımızı ilettik ve bunu sürdüreceğiz” ifadesini kullandı.

“Türkiye sınırlarını kontrol etmesi adına yapması gerekenleri gerçekten yaptığına inanıyor musunuz?” şeklindeki soru ile karşılaşan Harf, “Bunun ne kadar büyük zorlu bir mesele olduğunu kesinlikle biliyorlar. Tüm üye ülkelere Suriye'ye yabancı militan geçişinin engellenmesi çağrısı yapan BM Güvenlik Konseyi kararını hatırlatmak isterim. Yine de bu büyük bir problem ama sınırlar çok uzun ve çoğunlukla geçilmesi kolay bölgeler var. Türkiye ve öteki bölge ülkeleriyle, yabancı militanların belirlenmesi ve bu geçişlerin önlenmesi için birlikte çalışıyoruz. Ama bunun yapmak çok zor" cevabını verdi.