Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz’in hayatını kaybetmesi üzerine ABD Başkanı Barack Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden, Dışişleri Bakanı John Kerry ve Savunma Bakanı Chuck Hagel başta olmak üzere birçok Amerikalı üst düzey isim taziye mesajı yayınladı.

Başkan Barack Obama, “Arap ve İslam ülkeleri arasında bir lider” olarak nitelendirdiği Kral Abdullah’ın ölümü dolayısıyla Suudi halkına başsağlığı diledi. Kral Abdullah’ın, Arap Barış Girişimi’ne yönelik katkılarından övgüyle bahseden Başkan Obama, bölgede barışın sağlanmasına yönelik katkılarına dikkat çekti.

Kral Abdullah'ın, görüşlerini cesurca savunan samimi bir lider olduğunu kaydeden Obama, “Kral Abdullah'ın perspektifine her zaman değer verdim ve samimi, sıcak dostluğuna minnettar oldum.” ifadelerini kullandı.

DÜNYA SAGIDEĞER BİR LİDERİ KAYBETTİ

Dışişleri Bakanı John Kerry taziye mesajında Kral Abdullah’ın akıl ve vizyon sahibi bir adam olduğunu belirtti. Kendisini ziyaretinden her zaman memnun ayrıldığını kaydeden Kerry, “Amerika Birleşik Devletleri dostunu, Suudi Arabistan, Ortadoğu ve dünya ise saygıdeğer bir lideri kaybetti.” ifadelerini kullandı.

Başkan Obama gibi Kral’ın Ortadoğu barışına yönelik katkılarından övgüyle bahseden Kerry, “Onun ‘İki Kutsal Caminin Koruyucusu’ unvanından ve halkının lideri olmaktan gurur duyduğunu biliyorum.” ifadelerine yer verdi.

JOE BİDEN SUUDİ ARABİSTAN’A GİDİYOR

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Kral Abdullah’ın ölümünün ülkesi adına büyük kayıp olduğunu dile getirdi. Kral’ın yıllardan bu yana ülkesinin inşasında çok büyük bir rol oynadığını kaydeden Biden, “Kendinin açık sözlülüğü, tarih bilinci ve ülkesini geliştirmek adına gösterdiği çabalardan onur duymasından her zaman memnun kaldım.” ifadelerini kullandı.

Biden, Kral Abdullah’ın ailesine ve Suudi halkına Amerikan halkının taziyelerini iletmek üzere Suudi Arabistan’a gidecek Başkanlık Delegasyonu’na liderlik edeceğini sözlerine ekledi.

MUAZZAM KARAKTER VE CESARET SAHİBİ

Savunma Bakanı Chuck Hagel, kendisi ve Savunma Bakanlığı’ndaki tüm çalışanların Suudi Arabistan halkı ile birlikte Kral Abdullah’ın yasını tuttuklarını dile getirdi. Kral Abdullah’ın muazzam karakter ve cesaret sahibi biri olduğunu kaydeden Hagel, “Amerika’nın kararlı bir dost ve müttefikiydi. Ayrıca İslam dünyası ve tüm dünyada hoşgörü, itidal ve barışın güçlü bir sesiydi.” dedi.

Suudi Arabistan, ABD’nin Ortadoğu’daki en önemli Arap müttefiki olarak gösteriliyor.