ABD, Rus doğalgaz kurumu Gazprom’a hedefli yaptırım kararı aldı. Yaptırım kararı, Gazprom’un Yujni-Kirinski yatağındaki çalışmalara Amerikan teknoloji ürünlerinin sevkiyatının yasaklanmasını öngörüyor.

Konuyla ilgili Moskova’da gazetecilerin sorularını cevaplandıran Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in basın sözcüsü Dmitri Peskov, Gazprom’a yönelik yaptırımını ciddi bir etkisinin olmayacağını belirtti. Peskov, “Tabii ki yaptırımlar etkiliyor. Fakat, yaptırımların Rusya ekonomisine, şu veya bu alanlarına yansıyacağını söylemek doğru olmaz. Ekonomimiz istikrarlı. Dolayısıyla bu tür adımların (yaptırımların) ciddi ve sistemli etkisinin olacağını düşünmüyoruz. Biz bu adımların başarılı, meşru ve en önemlisi ise uzakgörenlik olmadığına da inanıyoruz.” dedi.

Ukrayna krizi nedeniyle ABD ve Avrupa Birliği (AB) geçen yıldan itibaren Rusya’ya yönelik yaptırımlar uyguluyor. 25 Haziran’da Avrupa Birliği’nin söz konusu yaptırımları 6 ay süre ile uzatmasının ardından Rusya hükümeti de tepki olarak Batılı ülkelere uyguladığı gıda ambargosunu 1 yıl daha uzatmıştı.