Suriye'de krizin çözümü için operasyon planı devrede. Plan için beklenen tarih Cenevre 2 görüşmelerinin ikinci tur. Bu turda da somut adım atılamazsa muhalifler Şam'a yönelik geniş çaplı kuşatma başlatacaklar.

Plan geçtiğimiz Cuma gününden bu yana Arap gazetelerinde dillendirildi. Son olarak Wall Street Journal da Beyaz Saray kaynaklarına dayanarak muhaliflerin Şam'a operasyon başlatabileceğini duyurdu.

Şam'a yönelik Bahar Operasyonu'nun kilidi ise Amerika'nın elinde. Bu kapsamda Suriye'deki sorunun diyalog yoluyla çözülmeme ihtimaline karşılık Amerika'nın Suriyeli muhaliflere silah desteği yapmaya başladığı yönünde duyumlar geliyor.

Yani Amerika, Cenevre'nin sonucunu beklemeden hazırlıklara başladı. Somut adım atılamaması ihtimaline karşın Suriyeli muhaliflerin silahlandırılması söz konusu.

Amerika'nın muhalifler için yoğun bir silahlandırma politikası izlediği belirtiliyor. Silahların roketatar ve uçaksavarlardan oluştuğu iddia ediliyor.

Amerika'nın silahları sokmak için Ürdün-Suriye sınırını kullanacağı, silahların Ürdün'den girdikten sonra Suriye'deki muhaliflere ulaştırılacağı vurgulanıyor.

Silah sevkiyatının tamamlanmasının ardından yine Ürdün üzerinden Suriye'ye eğitimli savaşçıların da gönderilmesi plan dahilinde.

Sonra sıra operasyona gelecek. Silah sevkiyatı ve savaşçı desteğinin sağlanmasının ardından Şam'a geniş çaplı bir harekat düzenlenecek.

Planın bu kısmındaki detaylarını veren ise Özgür Suriye Ordusu komutanlarından Abdullah el Karazi.
Karazi, muhalif birliklerin Dera kentinden Şam'a gireceklerini ve Şam'a yönelik operasyonun Dera'dan başlatılacağını söyledi.

Eski bir Suriye Ordusu mensubu olan muhalif komutan ayrıca Amerika'dan silah desteği garantisi aldıklarını da sözlerine ekledi.

Karazi verilen sözlerin tutulması halinde önümüzdeki aylar içerisinde Şam'ı ele geçirebileceklerini iddia etti.

Kaynak: Haber7