Avrupa Birliği, Today’s Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş’e Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle verilen 21 aylık hapis cezasına tepki gösterdi. Hapis kararından ‘endişeli’ olduğunu açıklayan AB Komisyonu, ifade hürriyetinin AB’nin temel değerlerinden biri olduğunu hatırlattı.

Cihan Haber Ajansı'nın sorusu üzerine bir açıklama yapan Avrupa Komisyonu üyesi Johannes Hahn’ın sözcüsü Maja Kocijancic, AB’nin basın hürriyeti ve çoğulculuğu ile haber alma hakkı ve ifade özgürlüğüne büyük ehemmiyet atfettiğinin altını çizdi.

AB Komisyonu’nun aday ülkelerle müzakerelerinde bu konulara önem atfettiğine işaret eden Kocijancic, bir ülkenin demokratik olgunluğunun basın hürriyetine duyulan saygı ile ölçüldüğünü söyledi. "Gazetecilere karşı açılan davaların sayısının artmasından endişe duyuyoruz." diyen Kocijancic, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. Maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları çerçevesinde ifade hürriyeti iklimim iyileştirilmesi için çok sayıda çağrıda bulunduklarına dikkat çekti.

Avrupa Parlamentosu da 10 Haziran’da kabul ettiği Türkiye raporunda iktidarı basın hürriyeti ihlalleri dolayısıyla iki defa kınamıştı. Rapor, 14 Aralık’ta Zaman ve Samanyolu Grubu’na yapılan polis baskınlarını bir defa daha telin etmişti.