Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Karayolları Geçiş Ücreti Yasası’nı imzaladı. Ancak yasanın yürürlüğe girmesinin önündeki son engelin aşılmasıyla birlikte gözler Avrupa Birliği’ne çevrildi. AB Komisyonu yasanın AB mevzuatına aykırı olduğu gerekçesiyle gelecek hafta Avrupa Adalet Divanı’nda dava açmaya hazırlanıyor. Büyük koalisyonun en tartışmalı yasalarından biri olan “Karayolları Geçiş Ücreti Yasası” Cumhurbaşkanı Joachim Gauck tarafından imzalandı.

Hükümetin küçük ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisinin bu yasama dönemindeki ana projesi olan yasanın önündeki son federal engel de böylece aşılmış oldu. Ancak Federal Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt’in tasarladığı yasanın Avrupa Birliği hukukuna aykırı olup olmadığı konusu netliğe kavuşmuş değil. AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre yeni yasanın AB hukukuna aykırı olduğuna dair kararın önümüzdeki hafta verilmesi ve takiben de Avrupa Adalet Divanı’nda dava açılması bekleniyor. Yasaya göre tüm binek araçlardan otoyol ücreti alınacak, Alman sürücülere ise motorlu taşıtlar vergisindeki otoyol ücreti kadar indirim yapılacak.

Yeni ücretlendirmenin ayrımcılık içerdiğine dair önemli şüpheler bulunduğunu dile getiren AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, yapılacak soruşturmada bunun ortaya çıkması halinde komisyonun mahkemeye başvuracağını duyurmuştu. Federal Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt ise yasa hakkında AB’den gelen eleştirilerin kabul edilemez olduğunu belirterek, birçok AB ülkesinde otoban geçiş ücreti uygulandığı halde Almanya’da bunun neden olamayacağının açıklanması gerektiğini söylemişti. Federal Ulaştırma Bakanlığı’nın hesaplarına göre karayolları geçiş ücreti sayesinde devletin kasasına her yıl net 500 milyon Euro girmesi bekleniyor.

DAVA AÇILIRSA İKİ YIL SÜREBİLİR

Karayolları Geçiş Ücreti Yasası’nın Avrupa Adalet Divanı’na taşınması durumunda davanın iki yıl sürebileceği tahmin ediliyor. Almanya ise yasayı yürürlüğe koymak için mahkeme kararını beklemek zorunda olmadığı için yeni otoyol ücretlerini önümüzdeki yıldan itibaren uygulayabilecek. Diğer yandan Bakan Dobrindt yasanın yürürlüğe gireceği tarihi henüz açıklamış değil. Muhalefetteki Sol Parti’nin Federal Meclis Grubu Başkanı Gregor Gysi ise “Auto Motor & Sport” dergisine yaptığı açıklamada, Alman sürücülere vadedilen vergi indiriminin AB tarafından iptal edileceğini; ancak büyük koalisyonun yine de bu ücretten vazgeçmeyeceğini ve vatandaşların kandırılmış olacağını savundu.