Avrupa Birliği (AB), hükümeti tartışılan iç güvelik paketine ilişkin uyardı. Birliğin yürütme organı konumundaki AB Komisyonu, TBMM’de tartışılacak pakete ilişkin "Avrupa standartları ile evrensel temel hak ve hürriyetlere mutlak uyum içinde olmalı" uyarısı yaptı.

Bir soru üzerine açıklama yapan AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn’ın Sözcüsü Maja Kocijancic, vatandaşların güvenliğinin temin edilmesinin meşru bir amaç olduğunu ancak temel hak ve hürriyetlerin korunması gerektiğini söyledi.

AB’nin yıllardır 'adli olsun olmasın' bütün polis faaliyetlerinin tam denetimini talep ettiğini hatırlatan Kocijancic, bu alandaki yetersizliklerin hızlı, kapsamlı ve bağımsız soruşturmaların da eksikliğiyle şiddet ve kötü muamele vakalarında 'fiili bir dokunulmazlık' ürettiğine işaret etti. Sözcü, "güvenlik siyasetini denetleyecek gerçek ve bağımsız bir mekanizma ihtiyacı bulunmaktadır." dedi.

Kocijancic, özel hayata saygı, toplantı hürriyeti ve hayat hakkı gibi insan haklarının teminat altına alınması konusunda Türkiye’ye yardım etmeye hazır olduklarını vurguladı.

Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu Strasbourg merkezli Avrupa Konseyi’nin İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks de önceki gün Türkiye’de basına yansıyan açıklamada iç güvenlik paketinden 'derin endişe' duyduğunu açıklamıştı.