Avrupa Birliği, Cihan Haber Ajansı'nın sorusu üzerine Hüseyin Aydın olayına ilişkin, "İfade hürriyeti Avrupa Birliği’nin temellerinden biridir." açıklaması yaptı.

AB Komisyonu sözcülerinden Maja Kocijancic, kişisel olaylarla ilgili yorum yapmadıkları belirttikten sonra Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 10. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları çerçevesinde ifade ve basın hürriyeti için uygun ortamın temin edilmesi çağrısı yaptı.

İfade hürriyetinin AB’nin temellerinden biri olduğunu hatırlatan sözcü, Brüksel’in basının çoğulculuğu ile hürriyetine saygı gösterilmesi konusundaki hassasiyetine vurgu yaptı.

Kocijancic, AB’nin aday ülkelerle yürütülen üyelik müzakerelerinde ifade ve basın hürriyetine ciddi ehemmiyet atfettiğini kaydederek, "Bir ülkede demokrasinin olgunluğu basın hürriyeti ve bu hürriyete duyulan saygıyla ölçülebilir." dedi.

Aydın, AVEA şirketinin 'sosyal sorumluluk' programına katılmak için gittiği toplantıdan yaka paça dışarı çıkarılmış, olay büyük tepki çekmişti.