Avrupa Birliği, Türk yargısının bazı twitlere ulaşımı engellemesine tepki gösterdi. AB, ifade hürriyetinin temel ilke olduğunu ve üyelik için uyulması gereken temel kriterlerden biri olduğunu vurguladı.

AB Komisyonu sözcüsü Maja Kocijancic, bir soru üzerine yaptığı açıklamada, ifade hürriyetinin temel ilkelerden olduğunu belirtti ve her vatandaşa fikirlerini açıklama hürriyeti veren Temel Haklar Sözleşmesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni hatırlattı. İfade hürriyetinin; fikirlerin resmi yetkililerin müdahalesi olmadan savunulmasını, açıklanmasını ihtiva ettiğini belirten Kocijancic, "Bunlar bizim çok değer verdiğimiz standartlar ve sözleşmeyi imzalayan her ülkenin uyması gereken ilkeler." dedi.

İfade hürriyetinin sadece AB’ye üyelik sürecinin temel konularından biri olmadığını aynı zamanda evrensel bir değer olduğuna dikkat çeken AB sözcüsü, kısıtlamaların tamamen istisnai ve orantılı olması gerektiğini kaydetti. Kocijancic, ifade hürriyetine yönelik sınırlamaların ancak çok özel vakalarda gerçekleşebileceğini, bu özel vakaların da şiddet ve nefret çağrıları olduğunu söyledi.

İstanbul 6. Sulh Ceza Hâkimliği, I. Sulh Ceza Hâkimi Bekir Altun’un şikâyeti üzerine 220 Twitter kullanıcısına ait içeriklere ulaşımın engellenmesine hükmetmişti. Twitter da paylaşımların silinmesini, aksi takdirde erişimin engelleneceğini duyurmuştu.