Ukrayna krizinin çözümüne yönelik Minsk’te sağlanan anlaşmanın ardından Rusya’ya yönelik yaptırımların kaldırılması bekleniyor. Avrupa Birliği ülkeleri anlaşmanın önemli başarı olduğunu, ancak tek başına barışı garanti etmediğini belirtiyor.

Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, Avrupa Birliği’nin Normandiya Dörtlüsü (Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa) liderlerinin 16 saat süren görüşmelerin sonunda sağlanan anlaşmanın uygulanmasını takip edeceklerini, Mart ayına kadar ek yaptırımların tartışılmayacağını söyledi.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Brüksel’de yaptığı değerlendirmede anlaşmadan memnun olduklarını, ancak güzel temennilerin tek başına yeterli olmadığını belirtti. Tusk, zirve ile ilgili gelişmeleri Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve diğer katılımcılarla müzakere ettiklerini belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande de yaptığı açıklamada Minsk anlaşmasının tek başına barış için garanti olmadığı uyarısı yaptı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Merkel ve Hollande’nin katkıları ile sağlanan ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşıladıklarını, tüm tarafların anlaşmaya uymaları gerektiğini, kelimelerin artık eyleme dönüşmesini istedi.

Finlandiya Başbakanı Aleksandr Stubb da, barışa şans verilmesi gerektiğini, Rusya’ya ek yaptırımların gündemlerinde olmadığını söyledi.