Avustralyalı gençler arasında intihar girişimleri, ülkede öteden beri süre gelen sorunlar arasında yer alıyor. Ancak özellikle 2008 senesinden bu yana gençler arasındaki intihar oranları alarm verici bir seviyeye ulaştı.

Uzmanlar 2008 senesinde intihar eden gençlerin sayısının, Queensland Eyaleti’nde trafik kazasında ölen 15-24 yaş aralığındaki gençlerden daha fazla olduğuna dikkat çekiyor.

Ancak Aborijin gençler arasındaki intihar oranlarına bakıldığında durum çok daha kötü bir tablo arzediyor. Queensland Eyaleti’nde şüpheli ölümler konusunda araştırmalar yapan Yargıç Terry Ryan, “2004-2012 yılları arasında, Queensland Eyaleti’nde 10 ila 17 yaş gençler arasındaki intihar olaylarının neredeyse yarısı Aborijin gençlerinin giriştiği intihar olayları.” dedi.

Avustralya çapında ise, 24 yaşına kadar olan Aborijin gençler arasında, kendi kendine zarar verme kapsamındaki intihar vakaları, aynı yaş gurubundaki diğer gençlere göre 5,2 kat daha fazla.

İntihar vakalarını inceleyen uzmanlar, bu vakaların önemli bir kısmının, birbirinden örnek alma şeklinde gerçekleştiğinin de altını çiziyor. Bu nedenle Avustralya medyasında özellikle gençler arasındaki intihar vakaları örnek teşkil etmemesi açısından detaylandırılmıyor.

Nitekim Yargıç Ryan, “2013-14 döneminde Queensland Eyaleti gençleri arasındaki 23 intihar girişiminden 7 tanesinin, bir başkasından örnek alınmak suretiyle gerçekleştirildiğini tespit ettik.” dedi.

Sorunlu gençlerle ilgilenen YFS Kurumu çalışanı Rosie Bell, “İntihar olayları hepimizi ilgilendiren büyük bir sorun. Toplumumuzda sıklıkla meydana geliyor. Herkes aynı soruyu soruyor; neden? Neler oluyor? Bu çok kahredici bir durum.” dedi.

DÜNYADAKİ EN YÜKSEK İNTİHAR ORANI

Aborijin intihar olayları konusunda uzman olan araştırmacı gazeteci Gerry Georgatos ise bu durumu bir insanlık krizi olarak tanımlayarak, “Şu anki oranlara göre Aborijin ve Torres Strait Adası yerlilerinin her 20 kişisinden birisi intihar ederek hayatına son verecek. Bu korkunç bir oran ve aynı zamanda dünyadaki en yüksek intihar oranı.” dedi.

Avustralya’daki Aborijinler arasındaki en yüksek intihar oranlarının Queensland Eyaleti ve Batı Avustralya Eyaleti’ndeki Kimberly bölgesinde gerçekleştiğine dikkati çeken Georgatos, “Bu sorunun gerçek çözümü toplumlara sunulan servislerin daha eşit bir şekilde düzenlenmesi, yoksa onların daha da büyük bir yalnızlığa terkedilmesi değil. Bu insanların daha büyük şehirlere nakledilmeleri de yanı sıra başka sosyal rahatsızlıklara neden oluyor.” dedi.

Avustralya Federal Hükümeti ise Aborijinler ile Torres Strait Adaları yerlileri arasındaki intihar girişimlerini engelleyebilmek amacıyla geçen yıl 'Suicide Prevention Evaluation' isimli bir proje başlattı.