Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de beş gün süren ve dün sona eren Uluslararası Savunma Fuar ve Konferansı IDEX’te toplam 5 milyar dolarlık anlaşma imzalandığı bildirildi. Organizatörler, bu rakamın fuarın başladığı 1990’lı yıllardan bu yana en yüksek rakam olduğunu açıkladı. 2013’teki fuarda ise 3,8 milyar dolarlık anlaşma imzalanmıştı.

En büyük anlaşma dün BAE Silahlı Kuvvetleri ve ABD’li uçak üreticisi Boeing arasında C-17 model iki adet askeri uçağın alımı için yapıldı. Satışın değerinin 620 milyon dolar olduğu öğrenildi. BAE Silahlı Kuvvetleri, yerli ve yabancı firmalarla silah ve gemi alımı ve savunma sistemleri için farklı anlaşmalar da imzaladı.

Başkent Abu Dabi’deki savunma ve güvenlik fuarını 100 binin üzerinde kişi ziyaret etti ve binin üzerinde firma katıldı. Özellikle Rusya, ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Çin, İtalya ve Güney Kore gibi silah üreticisi ülkeler ürünlerini kendilerine ayrılmış özel alanlarda sergiledi. Alan olarak en büyük ülke ise ABD oldu. Organizatörler ayrıca talep nedeniyle insansız hava araçlarıyla ilgili fuarın önümüzdeki yıldan itibaren her yıl düzenleneceğini açıkladı.