Afganistan'ın önde gelen akademisyenleri, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin "Buhranlar Anaforunda İnsan" adlı kitabını müzakere etmek üzere bir konferansta buluştu. Afganistan'ın bağımsız medya destek derneği NAI Başkanı Sıddıkullah Tevhidi, 'doğu-batı sentezini çok iyi yapan' Hocaefendi'nin, eserlerinde kullandığı dilin insanlara büyük bir tesiri olduğunu kaydetti. Ülkenin önde gelen yazarlarından Seyid Hüseyin İşrak ise kitabın İslam camiasının gerekli önemi vermediği noktaları gün yüzüne çıkardığını vurguladı. Gazeteci ve siyaset uzmanı Zübeyir Şefiki de yaptığı konuşmada, her ne kadar Hocaefendi'nin Türkiye'de neşet edip toplumun sorunlarına yönelik kitaplar yazsa da sunduğu çözümlerin Afganistan'ın toplumsal problemlerini çözecek nitelikte olduğuna dikkat çekti. Akademisyenler, kitabın değerler üstü bir muhtevayı içerdiği noktasında ise hemfikir oldu.

Afganistan Hac Ve Vakıflar Bakanı Feyz Muhammed Osmani tarafından Farsçaya tercüme edilen, Hocaefendi'nin 'Buhranlar Anaforunda İnsan' adlı eseri, 'Tesamuh İlim ve Kültür Merkezi' ile 'Baran-ı Omid Yayın Evi'nin düzenlediği konferansta ele alındı. Başkent Kabil’deki konferansa, ülkenin önde gelen yazarları, akademisyenleri, farklı üniversitelerden öğretim üyeleri ve medya mensupları katıldı.

HOCAEFENDİ'NİN SÖZLERİ, HERKESE TESİR EDİYOR

Konferansın açılış konuşmasını yapan Afganistan Bağımsız Medya Destek Derneği NAI’n Başkanı Sıddıkullah Tevhidi, Hocaefendi'nin hayatı ve eserleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Afganistan'da basın özgürlüğünü geliştirmek için çalışmalarda bulunan ve Kabil, Kandahar, Mezar-ı Şerif, Herat ve Celalabad vilayetlerinde bürolarıyla hizmet veren NAI'nin başkanı Tevhidi, Müslümanların kurtuluşunun "ilim öğrenmedeki eksikliklerini tamamlama ve zamanını iyi değerlendirmeden geçtiğini" vurguladı. Afganistan İçişleri Bakanlığı danışma kurulu üyeliği görevini de yürüten Tevhidi, Hocaefendi'nin sözlerinin bu noktada çok etkili olduğunu belirtti.

Tevhidi, "Hocaefendi, dini ilimlerin yanı sıra doğu ve batı felsefesini mütalaa etmiş. Ayrıca fen bilimlerine de hâkimdir. İslam tarihinin yanı sıra doğu ve batı tarihine de vakıftır. Bundan dolayı sözleri çok tesirlidir." diye konuştu.

KİTAP, İSLAM CAMİASININ GEREKLİ ÖNEMİ VERMEDİĞİ NOKTALARI GÜN YÜZÜNE ÇIKARDI

'Buhranlar Anaforunda İnsan' adlı kitabı değerlendiren ülkenin önde gelen yazarlarından Seyid Hüseyin İşrak ise konuşmasında, "Kitabın içeriği ahlaki ve irşadı bilgilerle donatılmış ve İslam camiasının gerekli önemi vermediği noktalar üzerinde durulmuş." ifadesini kullandı.

Kitapta önyargılardan uzak durulmuş olduğunu ve ruhsal gelişime dikkat çekildiğini vurgulayan İşrak, şunları söyledi: "Cehalete karşı mücadele, diyalog, dayanışma, insana karşı sevgi ve saygı esas alınmış. Maddi ve manevi potansiyellerin harekete geçirilmesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulunulmuş, eski metotlardan ve ön yargılardan vazgeçilip ruhsal gelişimi dikkate alan yeni pencereler açılmış.”

HOCAEFENDİ'NİN SUNDUĞU ÇÖZÜMLER, AFGANİSTAN İÇİN DE GEÇERLİ

Gazeteci ve siyaset uzmanı Zübeyir Şefiki de Hocaefendi'nin genel itibariyle değindiği mevzuların İslam'ın ve Müslümanların günümüzdeki sıkıntıları olduğunu dile getirdi. Şefiki, her ne kadar Hocaefendi'nin Türkiye'de neşet edip toplumun sorunlarına yönelik kitaplar yazsa da, sunduğu çözümlerin Afganistan'ın toplumsal problemlerini çözecek nitelikte olduğuna dikkat çekti. "Afganistan toplumu gerek kültürel değerler, gerekse İslami bir toplum olmasından dolayı Türkiye ile benzerlik göstermekte." diye konuşan Şefiki, "Dolayısıyla Hocaefendi'nin fikirleri toplumumuzda da geçerlilik arz ediyor." dedi.

Hocaefendi'nin kaleme aldığı Sonsuz Nur eserini de incelediğini belirten Şefiki, "Okuduğum tüm siyer kitaplarından farklı bir dil ve üslupla donatılmış ve akıcılığı yönüyle her kesime hitap ediyor." ifadelerini kullandı.

TOPLUMUN SIKINTILARDAN KURTULMASININ YOLU EĞİTİM

Kitabın 'Maarif' adlı makalesinin ilgisini çektiğini ve incelediğini vurgulayan Muhammed Alim Kohken isimli başka bir akademisyen de, Hocaefendi'nin toplumun tüm bu sıkıntılardan kurtulma yolu olarak eğitime işaret edildiğini kaydetti.

Hocaefendi'nin "Bir milletin en büyük sermayesi, eğitim-öğretimin bağrında gelişen kültür, irade sağlamlığı, ahlâk ve fazilet sermayesidir." sözünü hatırlatan Kohken, kitabın muhtevasının 'değerler üstü' olduğunu aktardı.