Türkiye’de dün düzenlenen 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri sonuçları, Afganistan basının gündeminde büyük yankı buldu. Afganistan’ın önde gelen televizyon kanallarından Kanal1, Türkiye’deki genel seçim sonuçlarını, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın planları suya düştü." başlığıyla duyurdu. Bohti haber sitesi seçim sonuçlarını, "AKP 13 yıl sonra meclisteki çoğunluğunu kaybetti" başlığıyla verirken Ufuk haber sitesi ise "Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi planları suya düştü" başlığını tercih etti.

Ülkenin önde gelen televizyon kanalı, Kanal1’in sitesinde yer alan haberde, 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde oyların yüzde 99’unun sayılmasına rağmen tek başına iktidar olmaya çalışan 'Erdoğan’ın partisinin' 13 yıl sonra meclisteki çoğunluğunu kaybettiğini belirtti. Ayrıca, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Kürtler ve sol kanattan kazandığı oylarla yüzde 10 barajını ilk kez aşarak parlamentoya girdiği aktarıldı.

AKP, 13 YIL SONRA MECLİSTEKİ ÇOĞUNLUĞUNU KAYBETTİ

En çok oyu alsa da Erdoğan’ın desteklediği partinin mecliste yaklaşık 70 vekil kaybettiğini yazan Bohti haber sitesi, “Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 yıldır yürüttüğü tek parti iktidarında, seçmeni tarafından oylardan yoksun bırakıldı ve ilk kez büyük bir başarısızlığa uğradı. Türk siyasetinde ilk defa ülkenin Kürt azınlığı, parlamentoya girmeye hak kazandı.” ifadelerine yer verildi.

Ufuk haber sitesi, "Türkiye’nin İslam kökenli AK Parti’nin eski lideri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 yıldır süren meclis çoğunluğunu kaybetti” denildi.

Haberde, parlamentodaki tek parti iktidarının sonra ermesiyle Erdoğan’ın yetki ve gücünü artırmak amacıyla planladığı yeni anayasa düzenlemesinin de zor olduğunu belirtildi. Ayrıca, yüzde 10 barajını geçen HDP’nin, parlamentoda ilk defa 80 milletvekiliyle bulunacağına dikkat çekildi.