Afganistan’ın başkenti Kabil’de Afgan Türk Çağ Eğitim Kurumları bünyesinde açılan eğitim merkezi, bölge halkının hizmetine sunuldu. Açılış törenine katılan Eğitim Bakanı Dr. Şefik Samim, Fethullah Gülen Hocaefendi'yi ülkedeki eğitim kurumlarının fikir mimarı olarak gördüğünü belirterek, kendisine ve Hizmet Hareketi'ne teşekkür etti. Samim, özel okul açmak için Eğitim Bakanlığı'na başvuranların artık "Türk okulları gibi kaliteli eğitim vereceğiz" demelerinin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Bakan Samim, ülkede Türk okullarının örnek alınmasıyla iftihar ettiğini ifade etti.

Afganistan'da 1995 yılından itibaren eğitim kalitesiyle ülke çapında adından söz ettiren Afgan Türk Çağ Eğitim Kurumları (ATCE) başkent Kabil'in Bagrami ilçesinde bir eğitim merkezi açarak bölge halkına hizmet vermeye devam ediyor. Açılış törenine Afganistan Eğitim Bakanı Dr. Şefik Samim, Kabil Vilayeti Milli Eğitim Müdürü Beşir Ahmet Vardak, ATCE Yönetim Kurulu Başkanı Numan Erdoğan, Bagrami Kaymakam Yardımcısı Muhammed Murit Huruşan'ın yanı sıra birçok seçkin davetli katıldı.

YENİ EĞİTİM MERKEZİNDE 300'Ü KIZ TOPLAM 700 ÖĞRENCİ ÜCRETSİZ EĞİTİM ALIYOR

Açılış konuşmasını yapan ATCE Yönetim Kurulu Başkanı Numan Erdoğan, 20 yıldan beri eğitim faaliyetlerine devam ettiklerini ve ATCE’nin Afganistan'da bu konudaki boşluğu doldurmaya çalıştığını ifade etti.

Erdoğan, konuşmasında, eğitim merkezindeki 300'ü kız toplam 700 öğrencinin tamamının ücretsiz hizmet aldığına dikkat çekti. Bölgedeki çocukların açılan eğitim kurumuna gelerek üniversiteye hazırlanmalarını ve başarılı olmalarını amaçladıklarını belirten Erdoğan, Türk eğitim kurumlarından mezun olan öğrencilerin yüzde 98 başarı elde ettiğini vurguladı.

ATCE’den mezun olan öğrenci sayısının 4 bine yakın olduğuna değinen Erdoğan, bu mezunların hayatın her kesiminde ülkesine, devletine ve halkına hizmet ettiklerini kaydetti. Erdoğan, halihazırda ülkenin 6 farklı vilayetinde, aralarında 2 bin kız öğrencinin de bulunduğu toplam 8 bin kişinin Türk okullarında eğitimlerini sürdüklerini hatırlattı.

BAKAN: BU HİZMETLERİ HİÇ UNUTMAYACAĞIZ; HOCAEFENDİ VE HİZMET HAREKETİ'NE TEŞEKKÜR EDERİM

"Türk kardeşlerim hoş geldiniz." diyerek konuşmasına başlayan Eğitim Bakanı Dr. Şefik Samim ise binlerce Afgan çocuğunun Türk okullarında çok iyi eğitim aldığını söyledi. Samim, okullardan mezun olan öğrencilerin üniversite giriş sınavında ilk sıralarda yer aldıklarına dikkat çekti.

Samim, Türk okullarının elde ettiği başarılarından dolayı ATCE yönetim kurulu ve kadrosuna teşekkür etti. Afgan halkının yapılan hizmetleri hiçbir zaman unutmayacağını dile getiren Bakan Samim, kendilerini her zaman Türklere karşı borçlu hissettiklerini belirtti.

Cihan Haber Ajansı'na da konuşan Afganistan Bakan Dr. Şefik Samim, ATCE kurumlarına bir yenisinin eklenmesinden dolayı çok mutlu olduğunu ifade etti. Samim, Afgan öğrenciler ve eğitim camiası adına ATCE yönetimine ve özelikle de 'kurumların fikir mimarı Fethullah Gülen Hocaefendi ve Hizmet Hareketi'ne' teşekkür ettiğini beyan etti.

Türk okullarının artık herkes tarafından örnek alındığına dikkat çeken Bakan Samim şöyle devam etti: "Afgan-Türk okulları, Eğitim Bakanlığı ile omuz omuza çalışıyor. Türk okullarının ülkemizde örnek olması bize yeter. Milli Eğitim Bakanlığı'na özel okul açmak için başvuruyorlar. Ve bize Türk okulları gibi kaliteli eğitim vereceklerini söylüyorlar. Bu da bizi çok mutlu ediyor. Türk okullarını örnek alıyorlar bu bizim için iftihardır."

İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ: HOCAEFENDİ İSLAM DÜNYASININ İFTİHARIDIR

Kabil Vilayeti Milli Eğitim Müdürü Beşir Ahmet Vardak ise konuşmasında, "Hocaefendi, Müslüman dünyasının iftiharıdır." dedi. Türk okullarındaki eğitim sistemi bünyesinde fen derslerinin yanında din derslerinin de verildiğine dikkat çeken Vardak, öğrencilerin bu dersler sayesinde kendi değerlerine sahip çıktığını belirtti.

Türk girişimcilerin destekleriyle açılan okulların başarısından bahseden Vardak şöyle konuştu: "Türk okulları işlerinde çok başarılı. Yetenekleri bulmak için hep arayış içinde. Burada yetişen nesil çok iddialı. Biz Müslümanlar olarak hizmet hareketini destekliyoruz. Hizmet Hareketi, Müslümanların medarı iftihardır."

BU KERVANA KATILDIĞIM İÇİN KENDİMİ ŞANSLI HİSSEDİYORUM

Eğitim merkezinde üniversiteye hazırlık kursu gören Şemsiye Haydari isimli kız öğrenci, ülkede savaşlar nedeniyle eğitim sistemin büyük zarar gördüğünü söyledi. Ülkenin geleceği için yeni bir neslin yetişmesine ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Haydari, Afgan-Türk okullarından mezun olan öğrencilerin buna aday olduğunu belirtti. Haydari, kendisini bu kervan içinde olduğu için şanslı hissettiğini aktardı.

Gelecekte doktor olmak istediğini aktaran Ferşat isimli başka bir öğrenci ise "Afgan Türk öğrencileri her zaman üniversite sınavlarında başarının zirvesine ulaşıyor. Şimdi ben de burada sınavlara hazırlanıyorum. Hayallerimin gerçeğe dönüşmesi için geleceğe artık ümitle bakıyorum." dedi.

Program sonunda Bagrami Kaymakamlığı tarafından hazırlanan takdir belgesi, ATCE Yönetim Kurulu Başkanı Numan Erdoğan'a takdim edildi.

Afgan-Türk okulları, Afganistan genelinde 6 farklı şehirde başta anaokulu, ilköğretim, lise, imam hatip lisesi, üniversite hazırlık kursları ve Anadolu Dil-Kültür Merkezleri olmak üzere toplam 24 kurumla faaliyet gösteriyor. Eğitim müesseselerinde eğitim gören öğrenci sayısı ise 8 bini buluyor. Ayrıca ülkedeki Türk okullarında 56'sı bayan olmak üzere 198 Türk öğretmen ve 350 Afgan öğretmen bulunuyor.