Afgan halkı, 15 Temmuz darbe girişimini kınamak ve Türk halkının demokrasi için verdiği mücadeleyi kutlamak amacıyla Kabil’de bir araya geldi.
Afganistan’da halk 15 Temmuz’daki darbe girişimini kınamak ve Türk halkının demokrasi için verdiği mücadeleyi kutlamak amacıyla destek gösterisi düzenledi. Başkenti Kabil’de bulunan Shrae New bölgesinde gerçekleştirilen gösteriye Türk ve Afgan halkının yanı sıra Türkiye’nin Kabil Büyükelçisi Ali Sait Akın, TİKA Kabil Koordinatörü Süleyman Şahin da katıldı. Kutlamanın yapılacağı bölgeye Afganistan’ın İngiltere etkisinden kurtularak bağımsızlığına kavuşmasına önderlik eden Emabullah Han ile Mustafa Kemal Atatürk’ün, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve Afganistan 1. Başkan Yardımcısı Abdül Reşid Dostum’un posterleri asıldı. Coşkulu kutlamaya Türkiye ve Afganistan bayrakları ile katılan halk, Dombra şarkısına eşlik etti.
Türkiye’nin Kabil Büyükelçisi Ali Sait Akın Türk halkına ve demokrasiye desteklerini göstermek için toplandıklarını ifade ederek, “Burada bulunan Türkiye ve Afganistan vatandaşları olarak Türkiye’deki darbe girişimini kınıyoruz. Askerler, insanlara ve demokrasiye saldırdı. Türk halkı ve Cumhurbaşkanı bunun üstesinden gelmeyi başarı. Buradaki Afgan kardeşlerimiz ve burada yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye’deki halka desteğini gösteriyor” ifadelerini kullandı. Türk halkının, vatandaşlarını ve demokrasiyi savunmasından dolayı onur duyduğunu ifade eden Büyükelçi Akın, Afgan halkının bu kritik dönemlerde önemli bir destek gösterdiğini dile getirdi. Akın, Afganistan’da halkın Türk halkı ve Türkiye’deki demokrasi için teşekkür ettiğini dile getirerek, hepsine teşekkür etti.
TİKA Kabil Koordinatörü Süleyman Şahin, “Türkiye’de hem üzücü hem sevindirici bir olay yaşandı. Üzücü olan 250’den fazla insanımızın hayatına mal olan büyük bir kalkışma gerçekleşti. Sevindirici olan ise milletimiz akşam başlayan isyanı sabah gün ağarmadan bastırabildi. Demokrasisine sahip çıktı, cumhurbaşkanına sahip çıktı, seçilmiş hükümetine sahip çıktı. İnşallah çok hızlı zamanda da bu kalkışmanın yaraları sarılacak. Ben burada Afganistan’daki kardeşlerimin bizim acılarımızla acılanıp, sevincimizle sevindiklerini görüyorum bundan dolayı mutluyum. Tarih boyunca Afganistan ne zaman ağladıysa Türkiye de ağlamıştır, Afganistan ne zaman sevindiyse Türkiye de sevinmiştir” dedi.
Ersin Selçuk isimli vatandaş ise Türkiye’deki halkın bu onurlu direnişe, fedakarlık yaptığı direnişine katkı sağlamak için toplandıklarını ifade ederek, “Onlarla gönül birliğimizi göstermek, onların dertleriyle dertlenmek, Onların bu kutlu direnişinde hiç olmazda biz de buradan bir selam göstermek istedik. Onlarım bu direnişine çok mutlu olduk, çok sevindik. Hem üzüldük hem sevindik. Orada insanlara yapılan haksızlıklar, o eziyetler bizi burada çok üzdü” açıklamasını yaptı.