Afganistan’ın kuzeyindeki Şibirgan şehrinde faaliyet gösteren Şibirgan Afgan- Türk Erkek Lisesi'nin ilk mezunlarından M. Fahim Yadgari, vefa borcunu yerine getirmek amacıyla okulun yurt inşaatında gönüllü olarak çalışıyor. İnşaat mühendisi olan Yadgari, kendisini yetiştiren okula olan vefa borcunu ödemek için her türlü fedakarlığa hazır olduğunu ifade etti.

Cihan Haber Ajansı(Cihan) muhabirine konuşan genç mühendis Fahim Yadgari, insanlığa faydalı olmayı mezun olduğu okulun öğretmenlerinden öğrendiğini kaydetti. Yadgari, “Kendimi okula her zaman borçlu hissettiğimden dolayı, bugün burada bulunuyorum. Burada bulunduğumdan da gurur duyuyorum.” şeklinde konuştu.

1996 yılında Şibirgan Afgan- Türk Erkek Lisesi'ne başladığını, 2001 yılında ise mezun olduğunu söyleyen Yadgari, Belh Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünü kazandığını ifade etti. Söz konusu üniversiteyi başarıyla tamamladıktan sonra, başka mühendislerin de yetişmesi için mezun olduğu okulun yurdunun inşaatında çalıştığını aktardı.

ÖĞRETMENLERİMİN DAVRANIŞLARI BENİ ÇOK ETKİLEMİŞTİ

Ülkede iç savaşların çığ gibi büyüdüğü ve herkesin can derdinde olduğu dönemde, bir avuç gönüllü insanın Afganistan'a gelerek eğitim faaliyetlerine başladığını anlatan Yadgari, "Bir- iki sene aralıklarla rejim değişikliğini yaşadık. Ama öğretmenlerimiz bizleri bırakmadı. Öğretmenlerimizin bu cesaretine çok şaşırıyordum. Her şeyleriyle bize örnek oldular. Konuşmalarından, edeplerinden yeme ve içmelerinden bize örnek teşkil ettiler. Hep onları örnek aldık.” diye konuştu.

TÜRK OKULLARINA GİRMEK İÇİN AİLELER YARIŞIYOR

Afganistan’da 30 yıldır süren savaşlar sonucunda eğitim sisteminin yıprandığına dikkat çeken genç mühendis Yadgari, Türk okullarının yüksek eğitim sistemiyle kendini ispatladığını kaydetti. Yadgari Afganistan'da Türk okullarına olan talebi ise şöyle dile getirdi: "Dünya çapındaki bilim olimpiyatlarına ülkemizde ilk katılan, Afgan- Türk okullu öğrencileridir. Bu da bizim ülkemiz için tabi gurur kaynağı . Aileler, çocuklarını bu okullara göndermek için adeta yarış içindeler. Çünkü, bu okullardan mezun olan öğrenciler, yabancı dil öğrenmelerinin yanı sıra , milletini ve vatanını seven idealist birer insan olarak çıkıyorlar. Ayrıca üniversite giriş sınavlarında, yüzde yüz başarılı oluyorlar.”

BURADA GÖRDÜĞÜM SEVGİ VE DAYANIŞMA HAYATIMI TATLANDIRDI

Okullar sayesinde hayalindeki mesleğine ulaştığının altını çizen Fahim Yadgari, duygularını şu sözlerle ifade etti: "Her zaman okulumla beraber oldum. Ama şimdi mesleğimle buradayım ve bundan gurur duyuyorum. Kendimi her zaman okula borçlu hissediyorum. Çünkü, buradan gördüğüm sevgi ve dayanışma benim hayatımı tatlandırdı."