Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, göreve geldikten sonra Türkmenistan'a ilk resmi ziyaretini gerçekleştirecek. Gani'nin yakın bir zamanda Aşkabat'ı ziyaret etmesi bekleniyor.

Gani'nin Aşkabat ziyareti, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısında ele alındı. Türkmenistan Dışişleri Bakanı ve Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Raşid Meredov, sözkonusu ziyaret hazırlıkları ile ilgili bilgi verdi. Bakan Meredov, Aşkabat'ta yapılacak Türkmen-Afgan üst düzey görüşmelerinde iki ülke münasebetlerine ilişkin pek çok konunun ele alınacağını ve bir dizi anlaşmalara imza atılacağını belirtti.
Devlet Başkanı Berdimuhamedov ise, Türkmenistan'ın komşusu olan Afganistan'ın ekonomisinin kalkınması ve Afgan halkının sosyo-ekonomik şartlarının iyileştirilmesi için Kabil'e yardım etmeye devam edeceklerini söyledi.

İki ülke arasında başta enerji olmak üzere birçok konuda işbirliği yapılmaktadır. Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryolu, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı projeleri bunun bazılarıdır. Türkmenistan bu doğalgaz projesinin hayata geçirilmesi için yoğun çaba gösteriyor. Söz konusu projeler, Türkmenistan'ın hem doğalgaz ihracatını çeşitlendirecek hem de Afganistan'a önemli ekonomik destek sağlayacak. TAPİ projesinin inşasına 2015 yılında başlanması bekleniyor. Türkmenistan ayrıca Afganistan'a ucuz fiyattan elektrik ihraç ediyor.