Her yıl Afganistan'da renkli görüntülerle kutlanan Nevruz etkinlikleri için halk, alışveriş için pazarlara akın etti. Başta başkent Kabil olmak üzere ülkenin birçok vilayetinde haftalar öncesinde Nevruz hazırlığına başlayan halk, yeni yıla yeni elbiselerle girmek istiyor. Afgan halkı, yeni yıl olarak gördükleri Nevruz'daki etkinliklerin güzel geçmesini, yıl sonuna kadar yaşantılarının güzel geçeceği inancını taşıyor. Nevruz'a haftalar kala evler temizleniyor, imkânı olanlar ev eşyalarını yeniliyor ve yeni kıyafetler almak için pazarın yolunu tutuyor.

Pazara ailece giden Afganlar, kendilerine yeni kıyafet ve hediyelik eşya alıyor. Afgan esnafı ise, dükkanlarının önünü süsleyerek daha çok müşterilerin dikkatini çekmek istiyor.

Nevruz'u fırsata çevirmek istediğini söyleyen Ramiş isimli esnaf, bugünlerde işlerinin çok iyi olduğunu söylüyor.
Afgan esnaf Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine Nevruz etkinlikleriyle ilgili şunları söyledi;" Afgan halkı yeni yılın ilk gününde aftsin ( yedi çeşit kuru yemişten yapılan Nevruz'un özel şerbeti) hazırlayarak komşularına dağıtır. Yeni elbiseler giyerek akrabaları ziyaret eder. Nevruz'a has özel yemekler muhakkak hazırlanır. Nişanlılar ise nişanlısının evine Nevruz kıyafeti, çiçek, kuruyemiş, gibi hediyeler gönderir."

Annesiyle Nevruz alışverişini yapmak için pazara gelen 3. sınıf öğrencisi Muhammed Mahdi ise Nevruz’u çok sevdiğini ve yeni kıyafet almak için pazara geldiğini söyledi. Nevruz'da dedesinin evine giderek elini öpeceğini ve daha sonra eğlence parkına gideceğini söyleyen Mahdi, çok sevinçli olduğunu söyledi.

Nevruz'a çok büyük önemin verildiği Afganistan'da 21 Mart günü resmi bayram olarak kutlanıyor. 21 Mart'da Afganistan'daki Nevruz resmi törenlerine; Türkiye, İran, Tacikistan, Özbekistan ve Türkmenistan'dan yetkililerin katılması bekleniyor.