Afganistan'da özellikle son yıllarda meydana gelen birçok intihar saldırısına rağmen Ramazan ayında vatandaşlara yönelik iftar sofraları kurulmaya devam ediyor. Afganlılar, Ramazan ayında organize edilen iftar programlarına büyük ilgi gösteriyor. İftar saatinin yaklaşmasıyla caddeler hareketlenirken, semt pazarları ise alışveriş yapanlarla dolup taşıyor.

Başkent Kabil’deki Vezir Ekber Han Camisi'nde Ramazan ayı boyunca düzenlenen toplu programlarda, her akşam yaklaşık bin kişiye iftar yemeği dağıtılıyor. Ülkedeki birçok camide büyük kazanlarda Afgan pilavı pişiriliyor ve iftara gelenlere sunuluyor.

Camide görev yapan Hacı Enver adlı vatandaş, Cihan Haber Ajansı’na Afganistan'da düzenlenen iftar programları hakkında bilgi verdi. Ülkede senelerdir yapılan toplu iftar programlarının bir gelenek olduğuna dikkat çeken Enver, masrafların ise bölge halkı tarafından karşılandığını belirtti. Enver, iftarda Suudi Arabistan'dan getirilen zemzem suyu ve hurmanın iftar programına katılan vatandaşlara dağıtıldığını ifade etti.

Hacı Enver iftar zamanını ise şöyle anlattı: "İftara dakikalar kala gönüllülerimiz tarafından zemzem suyu, hurma, meyve suyu, bolani (ramazan böreği) olarak hazırlanan iftariyelikler halka dağıtılıyor. Ezan okunup oruçların açılmasının ardından cemaatle akşam namazı kılınıyor. Daha sonra Afgan pilavı, ekmek ve patates yemeğimizi halka servis ediyoruz.”

Toplu iftar programlarının ülkenin dört bir tarafında organize edilmesini ümit ettiğini belirten Enver, programlarda katkısı olan 'hayırsever vatandaşlara' teşekkür etti.