Afganistan'ın başkenti Kabil'de, Hz. Hüseyin'in (r.a) ve 72 arkadaşının Kerbela'da şehit edilişi, Afgan Şiileri tarafından düzenlenen değişik programlarda gözyaşı ve dualarla anıldı.

Başkentteki Abul Fezil türbesi önündeki törende, Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilişinin yıldönümü nedeniyle birçok Şii Afganlı kendisini zincire vurdu. Bazıları ise okudukları Kuran-ı Kerim ve söyledikleri mersiyelerle Hz. Hüseyin ve şehit olan 72 arkadaşına dua etti.

Erken saatlerden itibaren camilere akın etmeye başlayan Hazara Şiileri, Kerbela şehitleri için gözyaşı döküp, yaşananlar için ağıt yaktı. Şiilere ait camiler siyah örtülerle kaplanırken verilen vaazlarda, Hz. Hüseyin'in başından geçenler mersiye şeklinde uzun uzun anlatıldı. Camiye siyah giysiler içinde gelen Şiiler, kalabalık guruplar halinde ağıtlar yakarken, elleriyle göğüslerine, zincirlerle sırtlarına vurarak yas tuttu.

Tören organizatörlerden Mahmut isimli vatandaş, Cihan Haber Ajansı'na Kerbela şehitlerini rahmetle anarken, bugünün unutulmaması gerektiğine vurgu yaptı. Abul Fazl Abbas Camii görevlilerinden Sahidad Yakubi ise Afganistan’da Muharrem'in 10'uncu gününün nasıl kutlanacağı hakkında şunları söyledi: "50 senedir söz konusu camide mersiye okuyorum. Aşure günü, Şiiler tarafından ülke genelinde kutlanıyor. Başkentli Şiiler ise gruplar şeklinde burada toplanıyorlar ve kendilerini zincirliyor. Bugün Kur'an-ı Kerim hatmi yapılıyor, oruç tutuluyor, ayrıca fakirlere yemek dağıtılıyor."

Afganistan'da her yıl çok sayıda Şii, başkent Kabil ve diğer şehirlerde düzenlenen törenlerle Kerbela şehitlerini anıyor. Ayrıca Aşure gününde, ülke genelinde Hz. Hüseyin ve şehit edilen arkadaşlarını anmak için Kur'an-ı Kerim okunuyor, camilerde Aşure gününe özel yemek ve helvalar dağıtılıyor.

Öte yandan başkent Kabil’de, bu sene Aşure gününde çok sıkı güvenlik önlemleri alındı. Şehrin ana caddeleri trafiğe kapatılırken, Aşure törenlerinin düzenlendiği bölgelerden yürüyerek geçenlerin üstleri arandı.