Afganistan’ın başkenti Kabil’de Afganistan İş Kadınları Federasyonu ve Afganistan Ticaret Odaları tarafından 2 günlük fuar düzenlendi. Toplam 50 firmanın katıldığı fuarda, Afgan kadınları, firmalarını ve ürettikleri ürünleri ziyaretçilere tanıtma imkanı buldu.

Afganistan Ticaret Odası'nın verdiği bilgiye göre halihazırda ülkede yaklaşık 3 bin kadın ticaretle uğraşıyor. Son zamanlarda ise Afgan kadınlarının ticarete gösterdiği ilgi giderek artıyor. Ülkede, kadınları ticarete teşvik ve kendi ürünlerini dış ülkelere pazarlayabilmelerini sağlamak amacıyla fuar düzenlendi. Yöneticisinin veya sahibinin kadın olduğu toplam 50 firma fuarda, ürünleri alıcıların beğenisine sundu.

Arman-ı Sabah adlı firmanın başkanı Mirvarit Enverzai, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, fuarla beraber Afgan kadınlarının el işi ürünlerinin kalitesini artırması ve bu ürünlerin dünya pazarında tanıtılmasına imkan verildiğini söyledi. Bu tür fuarların kadınların da ticarete olan ilgisini artırdığına dikkat çeken Enverzai, ürünlerin yurt içi ve dışı pazarlama imkanına kavuşmasıyla ekonomiye de katkı sağlanacağını belirtti.

Firmasının kuruyemiş, halı ve el işi ürünler ürettiğine değinen Enverzai 18 senedir ticaret yaptığını anlattı. Ülkedeki imkanların kısıtlı olmasından yakınan Enverzai, devletin modern makineler getirerek üreticiye destek vermesi talebinde bulundu.

Halı ticareti yapan Nafise Haşimi ise güvenlik problemlerinden dolayı kapalı bir yerde fuarın gerçekleştirildiğini ifade etti. Bundan dolayı fuarı ziyaret eden kişi sayısının oldukça az olduğunun altını çizen Haşimi, daha geniş ve açık bir alanda fuarın gerçekleştirilmesini istedi.

Kadınların çok aktif ve yaptıkları ürünlerin kaliteli olduğuna dikkat çeken Haşimi, yaşadıkları sıkıntıyı şöyle dile getirdi: "Afgan kadınları iyi bir tasarımcı. Tek sıkıntıları, pazarlama imkânının olmaması. Üretimimiz var; ama pazarlamamız yok maalesef." Haşimi ayrıca, özel sektörün kendilerine yardımcı olduğunu; ancak devletin ise hiçbir destek vermediğinden yakındı.

Afganistan'da 3 bin iş kadını bulunuyor. Bu tür bu tür fuarlarla iş kadınlarının sayısının artırılması ve ürünlerinin dünya pazarına tanıtılmasına imkan tanınması amaçlanıyor.