Afganistan’da son dönemlerde kadına karşı artan şiddet sebebiyle, sivil toplum kuruluşları tarafından başkent Kabil’de protesto gösterisi düzenlendi.

Afganistan Yüksek Mahkemesi önünde toplanan onlarca sivil toplum kuruluşu temsilcisi çeşitli sloganlar arttı. Kalabalık ellerinde taşıdıkları "Tecavüzcülere En İyi Cevap Yargılanmaktır. Taciz Edenler Açıktan Yargılansın" şeklinde pankartlar açtı. Devletin tacizcileri tespit ederek cezalandırmasını isteyen kalabalık, şiddet karşıtı çeşitli sloganlar attı.

Cihan Haber Ajansı(Cihan) muhabirine konuşan sivil toplum aktivistlerinden Naciba Eyübi, ülke genelinde kadına şiddet ve tecavüzlerin artması nedeniyle bu bu etkinliğin düzenlendiğini dile getirdi. Eyübi, şiddete karşı sessiz duramayacaklarını kaydederken, devletin bir an önce bu konuda adım atması talebinde bulundu.
“Kadınlara tecavüz edenler cezalandırsın” diyen Eyübi,” Böyle ahlaksızlık yapanlar ya başka ülkelere kaçıyor, ya da rüşvet vererek, dışarıda serbestçe geziyor. Bizim isteğimiz adaletin sağlanması. Tecavüz edenler yargılansın. Ve bu yargılanma da adil bir şekilde gerçekleşsin.” dedi.

“Yargı mercileri kadına şiddeti hafife aldıkları için bugün protesto düzenledik.” diyen Zahra Spehr isimli başka bir aktivist ise, bu konuda suça bulaşanların adalet önününde hesap vermeleri gerektiğini aktardı.

Protesto , basın açıklanması ve ardından maket hapis içine giren 4 aktivistin yüzlerinde tutukları, yargı ve polisi eleştiren mesajlardan sonra olaysız sona erdi.