Afganistan’ın başkenti Kabil Üniversitesi'nde Çanakkale Savaşları'nın 100. yıl dönümü, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) düzenlediği Atatürk konulu konferans ve Çanakkale resim sergisiyle anıldı. Türk Askeri Kabil Eğitim Yardım Danışma Komutanı Tuğgeneral Şafak Gök yaptığı konuşmada Afgan annelerini övdü. Tuğgeneral Gök, kendisi yokluk içindeyken savaştaki Türk kardeşlerine kollarındaki bilezikleri gönderen Afgan annelerini rahmetle andığını belirtti.

Kabil Üniversitesi Türkoloji bölümünde düzenlen programa, Kabil Üniversitesi Rektörü Dr. Habibullah Habib, Türk Askeri Kabil Eğitim Yardım Danışma Komutanı Tuğgeneral Şafak Gök, TSK yetkilileri ve üniversite öğrencileri katıldı.

Türk askerinin Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlanan programda konuşma yapan üniversite rektörü Habibullah Habib, şehit olan askerleri rahmetle anarak, dünyada herkesin Çanakkale Savaşları'ndan ders çıkarması gerektiğini söyledi.

Tuğgenaral Gök ise konuşmasında Çanakkale'ye savaş zamanı yardım gönderen Afgan annelerini övdü. Kendisi yokluk içindeyken savaştaki Türk kardeşlerine kollarındaki bilezikleri, zinet eşyalarını çıkarıp gönderen Afgan annelerini rahmetle andığını belirten Tuğgeneral Gök, "Onlara karşı gönlümüzden kadirşinaslık hissediyoruz." dedi.

Basına yaptığı açıklamada ise Tuğgeneral Gök, törende Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale muharebelerindeki başarılarının anlatıldığını belirtti. Törende Çanakkale muharebesinin öneminin anlatıldığını ve şehitlerin anıldığını ifade eden Tuğgeneral Gök, "Afgan kardeşlerimizin Türkiye'ye yaptıkları yardımları tekrar hatırladık ve şehitlerimizin ruhlarına hep beraber dua okuduk." dedi.

Törende Türkiye tanıtım ve Çanakkale muharebeleri slaytı gösterilmesinin ardından Çanakkale Savaşları hakkında fotoğraf sergisi açıldı. Sergiyi gezen Türk Dili ve Edebiyatı birinci sınıf öğrenci olan Ramusan, duygularını şöyle dile getirdi: "Çanakkale ile ilgili biraz bilgimiz vardı; ama şimdi daha iyi anladık. Buradan benim çıkardığım ders, düşman karşısında dik durma ve her zaman fedakârlık yapma."

Muhammed Saddik isimli başka bir öğrenci ise "Türkiye ve Afganistan arasında bu kadar sağlam bir ilişki olduğunu açıkçası bilmiyordum, şimdi ise öğrenmiş oldum." dedi.

Nasratullah isimli başka bir Afganlı da şunları söyledi: "Çanakkale deyince, aklıma Afgan kadınlarının zor şartlar altında bileziklerini satarak Türk askerlerine göndermesi geliyor."