Kimse Yok Mu Derneği, Afgan Türk İşadamları Derneği (ATSİAD) ve Afgan Türk okulları, ülkede 7 bin fakir aileye Ramazan kumanyası dağıtarak yoksulları sevindirdi. Kumanya dağıtırken yardıma muhtaç Afgan ailelerin duaları ise gönülleri mutlu etmeye yetti.

Kabil Aryana Afgan Türk Erkek Lisesi’nde düzenlenen Ramazan yardım paketi dağıtma programına dernek temsilcileri, Afgan Türk Çağ Eğitim (ATCE) Yönetim Kurulu üyeleri, Türk okulu mezunları ve öğrenciler katıldı.

ATCE Yönetim Kurulu Başkanı Numan Erdoğan Cihan Haber Ajansı’na 1995 yılından beri Afgan Türk Eğitim Kurumları Afganistan’da faaliyet gösterdiğine değinerek, 'bu geleneğin' 20 yıldır devam ettiğini kaydetti.

Erdoğan yapılan yardım kampanyalarıyla Kandahar’dan Şibirgan’a, Celalabad’tan Herat’a kadar birçok vilayetteki 7 bin fakir ailenin sevindirildiğini belirtti. Erdoğan Afganistan'da yıllardır sürdürülen yardım kampanyalarına Kimse Yok Mu'nun büyük katkısı olduğunu dile getirdi. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Yardım kampanyalarımızda yıllardır Kimse Yok Mu Derneği'nin ciddi katkısı oluyor. Afganistan’da faaliyet gösteren Türk işadamlarının katkısı oluyor. Bunun dışında da her geçen gün büyüyerek devam eden öğrencilerimizin, velilerimizin ve Afganistanlı yurt içi ve dışında faaliyet gösteren işadamlarının katkıları da ciddi bir şekilde artarak devam etmektedir. Biz de bu yardımları inşallah en sağlıklı şekilde ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırmaktayız.”

RAMAZAN BOYUNCA HER GÜN BİN KİŞİYE İFTAR

ATCE Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan, Afganistan'da Ramazan ayında yardım paketleri dışında her gün bin kişiye kurdukları iftar çadırlarında sıcak aş verildiğini aktardı.

Binlerce fakirin yapılan yardımlarla yüzünün güldüğünü belirten Erdoğan, kurdukları çadırlarda verilen iftarların Ramazan ayı boyunca devam edeceğinin altını çizdi.

YOKSUL AİLELER, MAHALLELER DOLAŞILARAK TESPİT EDİLDİ

İlk olarak öğretmenler, öğrenciler ve gönüllerin oluşturduğu ekipler tarafından bölgedeki ihtiyaç sahipleri, bölgedeki mahalleler dolaşılarak tespit edildi. Daha sonra ise yoksul ailelere yardım kartı verilerek kumanyaların dağıtılacağı günde bu kartlarla gelmeleri istendi.

Yardım kartları verilirken ihtiyaç sahiplerinden gelen tepkileri anlatan Erdoğan, "Verilen yardım kartlarıyla Türk okulundan kumanyalarınızı alabilirsiniz diye söylediğimizde kendileri çok mutlu oluyorlardı." dedi.

HALK, TÜRK OKULLARINDAN YAPILAN YARDIMLARI ÜMİTLE BEKLİYOR

Her yıl devam eden faaliyetlerin gelenek bir hale dönüştüğünü dile getiren Erdoğan şunları söyledi: "Afgan halkı, Türk okullarından ciddi manada ümit ve beklenti içerisinde. Ramazan ayında ve Kurban Bayramı'nda, yardımları ümitle bekliyorlar. Biz de inşallah bu ümitlerini 20 yıldır boşa çıkarmadık ve bundan sonra da Allah’ın izniyle boşa çıkarmayacağız."

Türk okullarından gelen yardım dışında hiçbir kurumdan yardım almadığından dert yanıp hıçkırıklarına boğulan Abdul Rauf isimli vatandaş duygularını şöyle dile getirdi: "12 çocuğu ve yaşlı anneme bakmak mecburiyetindeyim. Allah’tan başka kimsem yok. Çocuğum hasta. İlaç kutularını eczaneye götürüyorum, param olmadığından dolayı geri çeviriyorlar. Bir Müslüman arıyor, evine gidiyorum. Bir tabak yemek ve birkaç parça ekmek veriyor, onunla geçiniyoruz. Her zaman bizim gibi fakirlere yardım etsinler. Her zaman 'küçük, büyük duacınızız.' Her zaman dua ediyoruz. Yaptığınız hizmetten dolayı çok sağ olun. Teşekkür ederiz."

Kimse Yok Mu gönüllülerinden Şükrü Pelit ise yapılan yardımların çok önemli ve Türk halkının Afgan halkına bir şükranın karşılığı olduğunu belirtti. Pelit ayrıca, Afgan halkının Türk halkının zor zamanlarında yanında olup destek verdiklerini hatırlattı.

Türkiye’den gelen gönüllülerden Yasemin Özman ise Peygamber Efendimiz Muhammed (sas)'in "Komşusu açken kendisi tok yatan bizden değildir." sözüne binaen Afganistan'a yardıma geldiklerini söyledi. Özman yapılan yardımların ülkedeki yoksul aileler için büyük önem taşıdığını dile getirdi.

"BİZLERE SAHİP ÇIKANLARA, ALLAH SAHİP ÇIKSIN"

Senelerdir kumanya aldığını belirten yaşlı vatandaş ise gelini ve oğlunun öldüğünü, bundan dolayı kendisinin torunlarına bakmak zorunda kaldığını anlattı.

Yaşlı vatandaş, hem içini döktü hem de yardım yapanlara dua etti: "Param olmadığından dolayı bir önceki günün ekmeğini alıyorum. Kuru ekmek ve çayla sahur yapıyorum. Ramazanda toz şeker bile çayıma katmış değilim. Hiçbir şeyim yok. Çok perişan vaziyetteyim. Bu yardımları yapanlardan Allah kat be kat razı olsun. Allah oruç ve namazlarını kabul etsin. 7 kez hac nasip etsin."

Kucağındaki engelli çocuğuyla kumanya almak için gelen Abdul Rauf isimli vatandaşın hıçkırarak ağlaması herkese duygulu anlar yaşattı.

İftar çadırına her akşam geldiğini belirten Zarguna adlı vatandaş da yapılan yardımlardan yıllardır faydalandığını söyledi. Zarguna her zaman yardım yapanlara duacı olduğunu söyledi ve şöyle dua etti: "Bizlere sahip çıkanlara, Allah sahip çıksın."