Afganistan'daki Birleşmiş Milletler Yardım Misyonu (UNAMA), bu yılın ilk yarısının, sivil kayıplarına ilişkin kayıtların tutulmaya başladığı 2009'dan bu yana ülkede en fazla sivilin öldüğü ve yaralandığı dönem olduğunu bildirdi. Yayınlanan raporda, 2015 yılının ilk 6 ayında meydana gelen çatışmalar ve şiddet olaylarında yaklaşık 1592 kişinin hayatını kaybettiği, 3329 kişinin belirtildi.

Ülkedeki sivil ölümleri ve yaralanmalarına dair kayıtları 2009'da tutmaya başlayan UNAMA yayınladığı raporda, Afganistan'ın değişik bölgelerinde 2015'in ilk altı ayında meydana gelen çatışmalar ve şiddet olaylarında 1592 Afgan sivilin öldüğünü, 3329 sivilin yaralandığını açıkladı.

Raporda, Afganistan'daki sivil kayıpların yüzde 90'ına çatışmalar, bombalı saldırılar ve intihar saldırılarının neden olduğu belirtildi. BM raporunda, 2014 yılının ilk altı ayına bakıldığında, kadın kayıplarında yüzde 23 ve çocuk kayıplarında yüzde 13 artış meydana geldiğini ifade edildi.

BM Genel Sekreteri'nin Afganistan Temsilcisi Nicholas Haysom, Afganistan'daki savaşta en fazla sivillerin zarar gördüğünü ifade ederek, "Barışın sağlanması kadar önemli olan tüm savaşan tarafların savaş kurallarına dikkat etmesi." dedi.

BM raporuna göre, 2014 yılında sivil kayıpları bir önceki yıla göre yüzde 22 artmıştı.