Kadınların zor şartlar altında çalıştığı Afganistan’da, ülkenin ilk ve tek kadın taksi şoförü Sara Bahai (41), hemcinslerine umut oluyor. Bahai sabah kalktığında spor yapıyor, arı kovanlarına bakıyor, daha sonra da asıl görevi öğretmenlik mesleğini icra etmek üzere okula giderek derslere giriyor. Okuldaki görevi bittikten sonra aile geçimine katkı sağlamak için taksicilik yapan Bahai, tam 15 kişiye baktığını söylüyor.

Afganistan’ın en büyük dört şehrinden birisi olan Mezar-ı Şerif'te taksi şoförlüğü yapan Sara Bahai, ülkede erkeklerin mesleğini icra ederek tabuları adeta yıktı ve gündem oldu. Taksicilik işine ilk başladığı zamanlarda çok tehdit edildiğinin altını çizen Bahai "İlk zamanlar çok zordu. Herkes kötü gözle bakıyor ve birçok kimse beni tehdit ediyordu. Hala daha tehdit ediyorlar; ama ben hiçbirisini umursamıyorum.” dedi.

Bahai, okuldaki eğitiminin ardından 10 yıldır taksicilik yaptığını ve geçimini helal şekilde sağladığını söyledi. Sara Bahai, yoğun bir şekilde çalıştığı bir gününü ise şöyle açıkladı: "Sabah erkenden kalkıyorum. İlk olarak sabah namazını kılıyor ve ardından spor yapıyorum. Saat 07.30’da okula gidiyorum. Aynı zamanda bir öğretmenim. Okula gitmeden önce de arı kovanlarım var, onlara bakıyorum. Okul sonrası taksicilikle uğraşıyorum."

Taksicilik yaptığı için çok mutlu olduğunu ve taksisine binenlerin de kendisine karşı sempati beslediklerini kaydeden Bahai, taksisine sadece kadınları aldığını ifade etti. Bahai, çevresinde her ne zaman kadınlara karşı şiddet uygulansa onların haklarını savunmak için çaba gösterdiğini de kaydetti.

AİLEDEN 15 KİŞİYE BAKIYORUM

Bahai, hayatını ve yaşadığı sıkıntıları ise şöyle dile getirdi: "Yaklaşık 22 sene çalıştım ve çalıştığım yerlerden sertifika aldım. Ama şimdiye kadar bir ev sahibi olamadım. Yaşadığım ev kardeşimin evi. 15 kişiye bakıyorum ve geçimlerini sağlıyorum. Taliban zamanında eniştemi öldürdüler ve ağabeyime de çok işkence ettiler. Ağabeyimin psikolojik problemleri oluştu. Bu yüzden şu ana kadar evlenemedim ve kardeşlerimin çocuklarını büyüttüm."

Geleceğini, ailesi uğruna feda ettiğini ve öğretmen maaşı ile geçinemedikleri için taksi şoförlüğü yaptığının altını çizen Bahai, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmedzai'den kadınlara yönelik plan ve projeler üretmesini istedi. Bahai, kadınların çalışabildiği fabrikalar kurularak hemcinslerinin teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

Öte yandan şimdiye kadar Kadın Bakanlığı tarafından desteklenmediğine de dikkat çeken Bahai, "Ben Afganistan'daki ilk kadın taksi şoförüyüm. Bir Afgan kadını olduğum için gurur duyuyorum." dedi.