Güney Afrika merkezli Turkuaz Harmoni Enstitüsü’nün 2015 ‘Barış ve Diyalog Ödülleri” sahiplerini buldu. Gecenin en anlamlı ödülü olan ‘Gülen Barış Ödülü’nü alan Afrika Birliği (AU) Konseyi Başkanı Dr. Dlamini Zuma, “Bu ödül bize 'Afrika barışı'nı kalıcı kılmamız için ekstra gayretler sarf etme sorumluluğu yüklüyor” dedi.

Johannesburg’un Fourways bölgesindeki konferans solonunda düzenlenen geceye Kadın ve Aile Bakanı Suzan Shabangu, Su ve Sanitasyon Bakanı Nomvula Mokonyane, Emniyetten Sorumlu Bakan Nathi Nhleko, Johannesburg Belediye Başkanı Parks Tau ile 400’e yakın seçkin davetli katıldı. Zambiya, Mozambik, Malawi gibi çevre ülkelerden de eski devlet başkanı, bakan ve üst düzey isimler törende hazır bulundu.

MUSTAFA YEŞİL, FETHULLAH GÜLEN HOCAEFENDİ'NİN MESAJINI OKUDU

Sunuculuğunu ünlü radyo spikeri Ursula Chikane’nin yaptığı törende, Witwatersrand Üniversitesi Rektörü Prof. Adam Habib, "2015 Ubuntu (birlikte varolma) Mesajı"nı verdi. Habib’in konuşmasının ardından kürsüye çıkan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, Fethullah Gülen’in Turkuaz ödül törenine gönderdiği mesajı okudu. Katılımcıların dikkatle dinlediği Gülen’in mesajında şu ifadeler yer aldı:

“Turkuaz Harmoni Enstitüsünün değerli yönetim kurulu üyeleri, danışma üyeleri ve çalışanları, ‘Ubuntu Barış ve Diyalog Programı’nın saygı değer katılımcıları, beyler ve bayanlar...

Bütün insanlar Allah (c.c.) tarafından eşit yaratılmıştır. Allah tarafından bütün insanlığa bahşedilen eşitlik, özgürlük, insanın izzeti, barış ve adalet bütün ilahi dinlerin en temel değerlerini teşkil etmektedir. Bu değerler insanlık için çok kıymetli olmasına rağmen, tarih boyunca bu değerlerin göz ardı edilmesinin örneklerine çokça şahit olduk.

Bununla birlikte, böyle zamanlarda, şu anda bu salonda hazır bulunanlar gibi bu değerleri her şeyin üzerinde tutup insanlığa umut olan insanlar olmuştur. Bu insanlar müspet hareketi desteklemiş ve bununla zulmü, şiddeti, fakirliği, ve salgın hastalıkları sonlandırmak için umutlarımız canlanmıştır. Bu insanlar ayrımcılığı reddetme cesaretini gostererek, çevrelerindeki menfi şartların üstesinden gelerek tavır ve davranışlarıyla dünyanın birçok köşesinde binlerce insana misal teşkil etmişlerdir. Maruz kaldıkları şartlar onlar için bir imtihan vesilesi olsa da, onlar sabit kadem olarak insanlığın hayrı için çalışmaya devam ederler.

İnsanlığın yüksek değerlerini temsil ederek karşılıklı saygıyı yayan sizin gibi insanlar, toplumu yücelten fertlerdir. Sizlerin insanlığa eğitim, diyalog, hoşgörü, insani yârdım ve sosyal adalet yollarıyla yaptığınız hizmetleri, haddim olmayarak, takdir ve tebcil ediyorum ve bu âlî meclisinizle fikirlerimi paylaşma imkanı verdiğiniz için teşekkür ediyorum.

Cenab-ı Erhamurrahimin, dünyada sevgi ve saygı tohumları atma ve dünyayı daha bir yaşanılır kılma gayreti içinde olanları te’yid ve muvaffak eylesin."

ÖDÜLÜ AFRİKALILARA ADADI: BARIŞ ÇABALARIMIZI İKİYE KATLAMALIYIZ

Gülen Barış Ödülü’nü alan Afrika Birliği Konseyi Başkanı Zuma ise davetlililere şu sözlerle hitap etti:

"Afrika’da uzun yıllar büyük acılar yaşandı. İnsanlar eğer diyalog içerisinde ise silaha sarılmazlar. Afrika Kıtası bundan sonra ‘barışı tesis etme’ çabalarını en az iki katına çıkarmalı ve çatışmaları diyalog yöntemiyle çözüme kavuşturduğundan emin olmalı; çünkü Gülen Barış Ödülü’nü Afrika Kıtası ve Afrika Birliği adına aldım.

Bu ödülü ‘Özgür Afrika’ uğrunda hayatlarını feda eden milyonlara adıyorum. ‘Özgürlük’ için savaşmaya gittikleri için aileleri ile çok az zaman geçiren milyonlarca Afrikalı çocuğa hediye ediyorum. Bu ödül, aileleri, çocukları aç kalmasın diye toprağın zahmetini çeken milyonlarca kadının olsun. Kadınlar diyalog faaliyetlerinin merkezinde olmalı; çünkü içleri sevgi dolu, güç oyunlarına alet olmuyorlar.

Bu barış ödülünü geçmişte ve şu andaki savaşlarda can verenlere adıyorum. Bizler yeni bir dünyanın hayalini kurabiliriz. Bu hayalin gerçekleşmesini sağlayabiliriz."

ÇATIŞMALARI DİYALOG VE UZLAŞIYLA ÇÖZERİZ

Zuma, Turkuaz Harmoni Enstitüsü’nün ‘diyalog’ çabalarının önemini de şöyle tarif etti:

“Diyalog, çatışmaları önleme, çözüme kavuşturma, yönetim, uzlaşı ve yaraları sarma da çok önemli bir unsurdur. Irkçı rejim bize kendi aramızda diyaloğu öğretti. Bu ahlakımızı devam ettirmeliyiz. Barışı ve kalkınmayı sürdürülebilir kılmak için ırkçılığa ve her türlü ayrımcılığa karşı mücadele vermeliyiz. Afrika’nın her yerinde çatışmaları diyalog ve uzlaşı ile çözebileceğimize inancımız tamdır. Gülen ödülünü büyük bir heyecanla kabul ediyorum. Bu ödülü almak aynı zamanda barışa devamlı hizmet etmeyi kabul etmek demek. Turkuaz Harmoni Enstitüsü’ne, kollektif çalışmamıza katkıda bulunduğu için şükranlarımı sunuyorum. Bu önemli gecede dünyanın ve Afrika’nın barışına katkıda bulunduğu için ödül alan isimler arasında bulunmaktan şeref duyuyorum.”

DİĞER ÖDÜLLER

2006’dan beri faaliyetlerine devam eden Turkuaz Harmoni Enstitüsü, Barış Ödülü'nün yanı sıra sanat dalında viyola sanatçısı Rosemary Nalden’e, eğitim alanında Gauteng Bölge Akademisi’ne, medya alanında Gazeteci-Yazar Zubeida Jaffer’e, dinlerarası diyalog sahasında Güney Afrika Kiliseler Konseyi Piskopos’u Ziphisihle Siwa’ya ödül takdim etti.

Turkuaz’ın en prestijli ödülü olan Gülen Barış Ödülü, önceki yıllarda Mandela’nın dava arkadaşı Ahmed Kathrada, Nelson Mandela’nın eşi Graça Machel ve Güney Afrika’nın özgürlük mücadelesinde ismi Mandela ile özdeşleşen Desmond Tutu'ya verilmişti.

ZUMA: KİMSE YOK MU VE TUSKON ÇOK ÖNEMLİ

Programın sonunda Cihan Haber Ajansı’na konuşan Afrika Birliği Konseyi Başkanı Dlamini Zuma, “Kimse Yok mu Derneği’nin yardımları çok manidar. Yardıma muhtaç insanlarımıza el uzatıyor. Diğer yandan Tuskon ise yatırımcı getiriyor. Afrika’nın şimdilerde en çok yatırımcıya ihtiyacı var. Bize balık tutmayı öğreten TUSKON’un faaliyetleri çok önemli” diye konuştu.