Al Jazeera Televizyonu'nun ele geçirdiği istihbarat belgelerine göre Afrika Birliği (AU) Komisyon Başkanı Nkosazana Dlamini-Zuma’ya Ekim 2012’de suikast düzenlendiği ortaya çıktı. AU’dan yapılan resmi açıklamada, Birliğin suikastten haberi olduğu belirtildi.

Güney Afrika Power FM Radyosu’na bağlanan AU Komisyonu sözcüsü Jacob Enoh Eneh, Dlamizi Zuma’nın çok yoğun bir tempo ile görevine devam ettiğini ve güvenlik konusunda bir sıkıntı yaşanmadığını söyledi. Al Jazeera Televizyonu ve İngiliz Guardian gazetesinin yayınladığı belgelerde, Zuma’nın AU’ya başkan olduğunun ertesi gününe denk getirilen suikast planlarının detaylarından bahsedildi.

Qatar merkezli Al Jazeera, suikastın arkasındandaki devleti açıklamadı. Belgelere göre, Etiyopyalı ajanlar suikastin arkasında Sudan’ın olduğunu düşünüyor. Gizli belgelerde, AU’nun merkezinde planlanan suikasti Güney Afrikalı ve Etiyopyalı istihbarat görevlilerinin engellediği bilgisi yer alıyor.

ABD DIŞİŞLERİ: BELGELER SAÇMALIK

Katar televizyonunun yayınladığı belgelerin ardından 'online konferans' düzenleyen ABD’nin Afrika işlerinden sorumlu Bakan Yardımcısı Linda Thomas-Greenfield, "Belgelerde geçen 'ABD’nin Dlamini Zuma'nın adaylığına karşı olduğu' bilgisi tamamen saçmalıktır. ABD, Zuma ile çalışmaktadır ve ilişkiler gelişmektedir." dedi.

Dlamini Zuma’nın AU Komisyon Başkanlığı adaylığında, İngilizce ve Fransızca konuşan ülkeler arasında kıyasıya rekabet yaşanmıştı. Dökümanlarda ayrıca eski Fransız elçisi Jean-Christopher Belliard’ın Zuma’nın adaylığına karşı 'yorulmaksızın çalıştığı' ifadeleri yer alıyor.