Güney Afrika’nın Johannesburg şehrinde devam eden 25. Afrika Birliği’nin ana gündemi, terörizm ve Batı Afrika’da etkili olan Ebola virüsü. Zimbabve’nin başkanlık ettiği zirvede, 'kadın hakları' da tartışılacak.

Pazar günü başlayan ve hafta sonuna kadar devam edecek zirvenin en kritik günü güvenlik konularının konuşulacacağı son gün. Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Zirvesi’nde, Doğu Afrika’nın Büyük Göller Bölgesi’ndeki çatışmalar, Güney Sudan iç savaşı, Burundi’deki son darbe girişimi ve Nijerya’daki Boko Haram gibi güvenlik konularını tartışılacak. Demokratik Kongo’daki örgütlerin silahsızlandırılması ve Güney Sudan’da kurulacak yeni hükümette gündem maddelerinden.

Gine, Liberya ve Sierre Leone’de halen etkili olan Ebola virüsü ile mücadele etmek için de Afrika Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi’nin kurulması da zirvede görüşülen maddelerden.

Zirveye Uganda’dan katılan Sosyal Tranformasyon Enstitüsü Genel Müdürü Dr. Thelma Awori Cihan Haber Ajansı’na şunları söyledi:

“Bugün burada hükümet temsilcileri, diplomatlar, sivil toplum temsilcileri ve teknik uzmanlar var. Bizim görevimiz ise Afrika kadınının sağlık, eğitim, iş sorunları. Özellikle tarım konusu kadınlar için çok önemli. Bir çok Afrikalı kadın tarım sektöründe. Onların kullanabileceği ekipmanların tedariki bizim için önemli. Çünkü gıda güvenliği Afrika için çok hayati. Halen Afrika’da bir çok kız çocuğu ilköğretimden bile mahrum. Onların okulda olması lazım. Kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmeleri büyük bir sorun olmaya devam ediyor. Afrika’da kadınlara ticaret yapmaları için kaynak sağlanması lazım. Etiyopya gibi Bazı Afrika ülkelerinde kadınlar banka açmaya başladı. Böyle güzel gelişmelerde oluyor."

Zirvenin başka bir gündemi ise Güney Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (SADC), Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Doğu Afrika Topluluğu (EAC), Orta Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (CEEAC) ve Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı (COMESA) gibi bölgesel toplulukların Afrika Gümrük Birliği'ni imzalaması.

Öte yandan Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah El Sisi bugün Sharm El-Sheikhte COMESA, EAC ve SADC topluklarının katıldığı üçlü zirvenin açılışını yaptı. 625 milyon nüfus ve 1,2 trilyon dolar ekonomiyi temsil eden üçlüye Afrika kıtasının yarısı üye.