Güney Afrika’da devam eden 25. Afrika Birliği (AU) zirvesinde, kıtadaki ülkeler arasında direk uçuşa imkan verecek 'tek havacılık anlaşması' 12 ülke tarafından kabul edildi. Afrika'daki 20 ülkenin de imzalayacağı anlaşmanın 2017'de yürürlüğe girmesi bekleniyor. Anlaşmanın 150 bin kişiye istihdam sağlaması ve kıta ekonomisine 1,5 milyar dolar katkı sağlayacağı belirtiliyor.

AU zirvesinin yapıldığı Johannesburg’un Sandton Kongre Merkezi’nde, AU Altyapı ve Enerji Komiseri Dr. Elham Mahmut İbrahim 'tek havacılık anlaşması' ile ilgili basına konuştu. Afrika ülkelerinin tek aktarmalı uçuşla birbirlerine gitmesinin zorluğundan yakınan Dr. İbrahim, "Bir Afrika ülkesinden diğerine Avrupa’ya uğramadan gidebilmeliyiz." dedi. Dr. İbrahim, 'AU 2063 Kalkınma Hedefleri' doğrultusunda planlanan 'tek uçuş anlaşmasının 12 ülke tarafından imzalandığını' söyledi. Anlaşmanın 150 bin kişiye iş imkanı sağlayacağına dikkat çeken Dr. İbrahim, ayrıca kıta ekonomisine de 1,5 milyar dolar katkısı olacağını kaydetti.

Başlangıçta bütün Afrika ülkelerinin anlaşmayı imzalamasını beklediklerinin altını çizen Dr. İbrahim şunları söyledi: "Ancak 54 Afrika ülkesinin hemen karar vermesi zor. İlk olarak 2 ülke imza attı. Şu anda Fildişi Kıyısı, Cape Verde, Etiyopya, Mısır, Ruanda, Kenya, Zimbabwe, Nijerya, Güney Afrika, Kongo, Benin imza attı. Bu rakama 20 ülke daha eklenecek yakın bir tarihte."

‘Tek Uçuş Anlaşması’ için çok fazla bir bütçeye gerek olmadığını söyleyen Dr. İbrahim, ülkelerin şu anda gerekli kanunlar ve planlamalar üzerinde çalıştığını bildirdi. Dr. İbrahim ayrıca, tek uçuş uygulamasının 2017’de yürürlüğe gireceğini ifade etti.

Enerji politikalarına da değinen İbrahim, sadece yenilenebilir enerjinin yeterli olmayacağını; yeni keşfedilen doğalgaz, petrol kaynaklarının işlenmesinin yanında nükleer enerjiye de büyük önem verdiklerini ifade etti.

Öte yandan, 'Tek Uçuş Anlaşması'na imza atan Afrika kıtası ülkeleri, birbirleri arasında kapasitelerine göre uçuş sınırlamalarını kaldırıyor ve direk uçuşlara izin veriyor.