'Afrika Yüksek Öğrenim Zirvesi' kıta ülkelerinin eğitim sorunlarına çözüm önerilerinin tartışılması ve yükseköğrenimde ortak adım atılması amacıyla Senegal’in başkenti Dakar’da başladı. 'Afrika'nın geleceği için yükseköğretimde işbirliğinin güçlendirilmesi' konulu zirve üç gün sürecek.

Zirveye Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Kofi Annan, Afrika Birliği Örgütü Genel sekreteri Nkosaza Dlamini Zuma ve 53 Afrika ülkesinden beş yüz akademisyen, devlet temsilcisi, büyükelçi, ve uluslararası kuruluş temsilcisi katılıyor.

TrustAfrica Komisyonu başkanı Fatou Bah Diallo, açılış konuşmasında "Afrika Yükseköğretim Zirvesi, Afrika’nın sorunlarına çözüm bulmak için bir fırsat. Afrika’nın kalkınması amacıyla bulunacak çözümler ancak eğitim ile olabilir. Bu zirve ile bu fırsatları birlikte ele almalıyız." şeklinde konuştu.

Senegal Devlet başkanı Macky Sall, "Ben burada Afrika birliği örgütü başkanı Zuma’ya teşekkürlerimi sunuyorum. Kendisi eğitim ve kalkınmanın gelişmesi için çok büyük bir gayret sarf etti. Ayrıca Kofi Anna’na da teşekkür etmek istiyorum. Kendisi Afrika için çalışıyor. Bu zirvede birçok sorunun çözümünü eğitim ile bulacağımıza inanıyorum." diye konuştu.

Zirve kapsamında, yüksek öğretimde dünyadaki gelişmelerin ve eğitimin tüm yönleriyle ele alınıp tartışılarak benimsenmesi görüşüldü. Dünya ülkeleri ve Afrika’dan önde gelen bilim insanları, araştırmacı, uzman ve idarecilerle kamu ve özel sektör temsilcilerinin bir araya gelerek tecrübe ve projelerini paylaşması, Afrika için ortak bir yol haritası kararı alınması kararlaştırıldı.

Afrika ülkelerinin son yıllarda ekonomik alanda önemli gelişmeler gösterdiğine değinen uzmanlar, bunun devamının ancak eğitim reformları ile olacağını söyledi. Salı günü başlayan zirve Perşembe günü basın açıklaması ile sona erecek.