Afrika'da filleri tarlalardan fare, arı, karga, kirpi hangisiyle tarlalardan uzak tutuyorlar? Afrika'da ulusal parkların dışındaki çiftçi tarlalarına zarar veren filleri engellemek için çiftçiler hangilerini besleyerek filleri tarlalardan uzak tutabilmektedirler?

Kenyalı çiftçilerin tarlalarını fillerin istilasına karşı arılar koruyor, dev hayvanlar arılardan korkarak kaçıyor

Kenya’da 1990’lı yıllardan bu yana fillerin giderek çoğalmasıyla bölgedeki küçük çaplı tarım yapan binlerce çiftçinin de tarlaları fillerin istilasına uğradı. Karınlarını doyurmak isteyen dev hayvanları hiçbir tel örgü ya da set engelleyemiyor, çiftçiler de büyük zarar görüyor. İngiliz ve Kenyalı bilimciler fillere karşı yeni bir mücadele metodu geliştirdiler ve araştırmalarını ‘African Journal of Ecology’ dergisinde yayımladılar.

Mahsul zamanı köylüler tarlalarında geceleyerek ürünlerini fillere karşı korumaya çalışıyordu. Çocuklar da yollarda çok sayıda görülen fillerden korktukları için okullarına da gidemiyordu.

Oxford Üniversitesinde Lucy King yönetindeki çalışma grubu, fillerin de çokça bulunduğu Turkana kabilesinin yaşadığı bölgede 62 küçük çiftçinin tarlalarında araştırma yaptı. Bunlardan 17’sinin tarlalarının fillerin geldiği tarafına arı kovanları yerleştirildi. Her biri 22 Dolara 149 küvet şeklindeki kovanlar tarla çitlerine asıldı. Toplam 1700 metrelik bir uzunluktaki bölüm fillerden arılarla korundu. Diğer tarafta ise dikenli çalılardan oluşan bir duvar bulunuyordu.

Araştırmanın yayımlandığı dergide fillerin yaptığı 45 taarruzdan 13’ü takip edildi. Her seferinde arı kovanlarının bulunduğu tarafa yaklaşan fillerin, birden geri döndükleri görüldü. Arıların bulunduğu taraftan gelen 32 fil saldırısında sadece bir fil tarlaya girebildi.

ELDE EDİLEN BAL DA ÇİFTÇİLERE KAR KALDI

Araştırma grubu yöneticisi King, arılarla mücadelenin dikenli çalılardan daha başarılı olduğunu belirtti. Kenyalı çiftçilerin bildirdiğine göre filler, arıların gözlerine yakın ya da kulaklarının arkasındaki ince derilerinin bulunduğu yerleri soktukları için kaçıyorlar.


Ayrıca arıyla fillere karşı mücadelede asılan kovanlarda toplam 106 kg bal elde edildi. Arıların sayesinde ürünlerin daha iyi döllenmesi sonucu üründe de artış görüldü. Bilimciler Kenyalı çiftçilere daha fazla kovan alarak bu yolla fillerle mücadele etmelerini tavsiye etti.