Afrikalı Bakanlar, Senegal’in başkenti Dakar’da düzenlenen zirvede yolsuzlukla mücadele ve hukukun üstünlüğünü görüşmek üzere bir araya geldi.

King Fahd Palace Hotel’inde gerçekleştirilen zirve, Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Afrika Bölgesel Bürosu Müdürü Abdoulaye Mar Dieye, Senegal Adalet bakanı Sidiki Kaba, Katar Adalet Bakanı Ali bin Fetais Al-Marri’nin konuşmasıyla başladı.

Sürdürülebilir kalkınmanın ancak yolsuzlukla mücadele ederek gerçekleşebileceğinin konuşulduğu zirvede ayrıca Afrikalı 15 bakan, iş dünyası, bakanlıklar, STK’lar ve akademisyenler bir araya geldi. Zirvede kurulacak ortak hukuki alt yapının nasıl olması gerektiğine cevaplar arandı.

Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, "Sorun vatandaşların günlük yaşamında değil. Zamanla benimsenen çeşitli siyasi felsefeler ve seçimlerin mantığında. Devletlerin, kurumsal anlayış ve yargı sistemleri, toplumsal değerleri etkilemektedir. Ben burada yolsuzluğa karşı amansızca mücadele etmeye devam ettiğimi tekrar vurgulamak istiyorum. Yolsuzluk mücadele için cesur aynı zamanda sarsılmaz bir irade olmalıdır." şeklinde konuştu. Macky Sall, “Benim hükümetimin bu konudaki titiz politikası bütün kurumlara ilham kaynağı oldu. Şeffaflığın insanların yararına ve iyi bir yönetim için yolsuzlukla mücadelenin şart olduğunu gördük.” açıklamasında bulundu.

Zirvede konuşan Senegal Adalet Bakanı Sidiki Kaba, “Yolsuzluk ülkedeki ekonomik dengeleri bir şekilde bozuyor. Bazen büyük şiddet olaylarını beraberinde getiren istikrarsızlığa yol açabilir. Yolsuzlukların ekonomimizin baş belası olduğunu ve vatandaşların haklarının kitlesel ihlallerine neden olduğu için yok etmeliyiz.” şeklinde konuştu.

Zirvede ülkeler arasında işbirliği anlaşmaları imzalanırken, yolsuzlukla mücadeleyi takip amacıyla Senegal’de bir merkezin açılması kararı alındı. Açılacak olan büroya Katar’ın ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) bilgi ve tecrübelerinin aktarılması hedefleniyor. Katarın mücadelede etkin olarak yardım edeceğini belirten Katar Adalet Bakanı Ali bin Fetais Al-Marri, “Teknik ve uygulamaları sizlerle paylaşmak istiyoruz.” dedi.

Bu gün sona erecek zirvenin Afrika’da sürdürülebilir kalkınmanın kapılarını açması bekleniyor.