Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri Lamberto Zannier resmi bir ziyaret kapsamında bugün Kırgızistan’a geldi. Zannier’in başkanlığındaki heyet, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdıldayev ile biraraya geldi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in daveti üzerine gelen Zannier, Dışişleri Bakanı Erlan Abdıldayev ile yaptığı görüşmede Kırgızistan ile AGİT arasındaki işbirliklerinin mevcut durumu ve perspektifleri, uluslarası ve bölgesel güvenlik sorunlarını ele aldı. Toplantıda Kırgızistan’da 4 Ekim’de yapılacak genel seçimlere hazırlık ve işbirliği konularının konuşulduğu bildirildi. Taraflar ülkedeki istikrar ve güvenliğin güçlendirilmesi, demokratik süreçleri desteklemek için işbirliğine devam etme niyetlerini bildirdi.

AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu (ODIHR), dün, Kırgızistan’da 4 Ekim’de yapılacak Genel Seçimleri gözlemleme Misyonu’nun resmen oluşturduğunu bildirmişti.

ODIHR tarafından yapılan yazılı açıklamada, AGİT Gözlem Misyonu’nun ana ekibi AGİT'in Bişkek’teki ofisinden 15 uzman ve 22 uzun süreli gözlemciden oluşurken, ODIHR’in seçim günü süreci takip etmek için kısa süreli 350 gözlemci talebinde bulunacağı bildirildi.

Ayrıca misyonun, 4 Ekim’de AGİT Parlamenterler Meclisi ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi ile bir araya gelerek, seçim sürecini takip edeceği açıklandı.