Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 1915 olaylarını soykırım olarak tanımlamayı reddettiği için İsviçre tarafından mahkum edilmesi olayında Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in şikayetini haklı buldu.

AİHM’nin temyiz organı olarak görev yapan Büyük Daire, daha önce 2. Daire'nin verdiği kararı onadı. Mahkeme, Perinçek'e İsviçre yargısı tarafından verilen cezanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğünü düzenleyen 10. maddesine aykırı olduğuna hükmetti. Mahkeme, Perinçek'in sözlerinin demokratik bir toplumda cezalandırılmaması gerektiğine dikkat çekti. AİHM, Doğu Perinçek'in sözlerinin nefret söylemi ya da hoşgörüsüzlük olmadığına hükmederek İsviçre mahkemesinin farklı bir görüşe sansür uyguladığını kaydetti. İsviçre mahkemesinin Perinçek aleyhinde verdiği kararın ağır olduğuna dikkat çekildi.

17 yargıçtan oluşan Büyük Daire'de yapılan temyiz duruşması 10 hakim 2. Daire'nin verdiği kararın onanması lehinde görüş bildirdi. 7 Aralık 2013’te Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2'inci dairesi, Doğu Perinçek'in İsviçre aleyhine 2008'de yaptığı başvuruyu karara bağlamış ve Perinçek’i haklı bulmuştu.

Mahkeme'nin kararını değerlendiren Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, kararla AİHM'e bağlılığın daha da artacağını söyledi. Davayı kazanacaklarını en başından beri bildiklerini söyleyen Perinçek, mahkemenin kararını da Türkiye'yi korumakla görevli Mehmetçik'e armağan ettiğini aktardı.

AİHM'nin 28 Ocak'ta Strasbourg'da tarafları dinlediği duruşmaya Perinçek ve İsviçre'nin dışında Türkiye ve Ermenistan da müdahil olarak katılmıştı. Perinçek, İsviçre'nin iddia ettiği gibi Ermenistan halkına yönelik ırkçı ifadeler kullanmadığını, 1915 yılında bir katliamın yaşandığını; fakat bunun soykırım olmadığını düşündüğünü söylemişti. Davaya müdahil olan Ermenistan ise 'soykırım' tezi üzerinden AİHM'yi ikna etmeye çalışmıştı.

Doğu Perinçek, 2005 yılında, Ermeni soykırım iddialarının inkarını yasaklayan İsviçre'de, 'Soykırım uluslararası yalan' demesi üzerine Lozan Mahkemesi tarafından 'ırkçı ayrımcılıktan' suçlu bulunmuştu. Perinçek, kararı 2008 yılında AİHM'ye taşımıştı.