Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) gizli tanık ifadesi ile 6 yıl hapis cezasına çarptırılan Ahmet Balta ve Ahmet Gökşen Demir’in hakkının ihlal edildiğine hükmetti ve Türkiye’yi 4 bin bin Euro tazminat ödemeye mahkum etti. Oy birliği ile alınan karar gizli tanık kullanılarak görülen davalar için emsal niteliğinde.

Ahmet Balta ve Ahmet Gökşen Demir 2009 yılında gizli tanığın ifadelerine dayandırılarak “yasa dışı örgütü üyesi” olarak gözaltına alınıp yargılandı. Avukatları, gizli tanığın açıklanmasını istemesi üzerine aynı gün serbest bırakıldılar. 2010 yılında tekrar açılan dava ile 6 yıl 3 ay hapse mahkum oldular. Yargıtay mahkemenin kararını onayladıktan sonra davacılar 2012 yılında AİHM’ye başvurdu. Strasbourg Mahkemesi, AİHS’in (Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi) adil yargılama (6.madde) maddesinin ihlal edildiğini belirterek Ahmet Balta (41) ve Ahmet Gökşen Demir’in (24) şikayetini haklı buldu.

AİHM sanıkların gizli tanığa soru sorma imkanı bulamadıklarını, bu sepele AİHS’nin 6. maddesinin 3. bendindeki “İddia tanıklarını sorguya çekmek veya çektirmek, savunma tanıklarının da iddia tanıklarıyla aynı koşulları altında çağrılmasının ve dinlenmesinin sağlanmasını istemek” maddesinin ihlal edildiğini, bu sebeple davacılara 2 bin Euro manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Sanıkların tanığa soru sorma imkanın tanınması gerektiği söyleyen mahkeme davanın herhangi bir aşamasında buna başvurulmadığını ekledi. Delil konusunda gizli tanığın tek başına yeterli olmayacağını ifade etti.