Umut Yıldızı Derneği KRV eyaletinde aile mahkemeleri tarafından koruma altına alınan göçmen çocukların konsolosluklara bildirilmesi konusunda tarihi bir başarıya imza attı. KRV Adalet Bakanlığı Umut Yıldızı’nın başvurusu üzerine aile mahkemeleri üzerinden 1963 Viyana Konsolosluklar anlaşmasına göre vasiliği değişen çocukları vatandaşı oldukları ülkelerin konsolosluklarına bildirecek.

Almanya’nın Neuss kentinde korunmaya muhtaç çocuklar yararına çalışan Umut Yıldızı Derneği aile mahkemeleri tarafından koruma altına alınan göçmen çocukların konsolosluklara bildirilmesi konusunda tarihi bir başarıya imza attı. Umut Yıldızı, Kuzey-Ren Vestfalya (KRV) Adalet Bakanlığına başvuru yaparak göçmen çocukların gençlik daireleri tarafından ailelerinden alınmaları halinde yasal olarak konsolosluklara bildirilmesi gerektiğini sordu. Adalet Bakanlığından gelen resmi yazıda vasiliği değişen çocukların yasal olarak konsolosluklara bildirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı ve bundan böyle konsolosluklara bildirileceği ifade edildi.

İşleyecek prosedüre göre Adalet Bakanlığı mahkeme başkanına, aile mahkemesi üzerinden vasiliği değişen çocuğun konsolosluklara bildirmeleri talimatını verecek. Dernek başkanı Kamil Altay yaptığı açıklamada “1963 yılında yapılan Viyana Konsolosluklar anlaşmasına göre vasiliği değişen çocukların konsolosluklara bildirilmesi gerekmekte. Fakat şimdiye kadar yaptığımız araştırmada Alman makamlarının konsolosluklarımıza tutuklu vatandaşlarımızı bildirmelerine rağmen çocuklarımızı bildirmediklerini tespit etmiş bulunmaktayız” diyerek hemen müracaatta bulunduklarını söyledi.

16 eyalette aynı hakları uygulansın
Bununla da yetinmeyeceklerini dile Altay, gelen yazıyı örnek göstererek Almanya genelindeki 16 eyaletin Adalet Bakanlıklarına yazı ile müracaatta bulunduklarını belirtti. Bu müracaatlarda da hedeflerinin KRV dışındaki tüm eyaletlerde de aynı kararın alınarak oradaki göçmen çocuklarının da bağlı bulundukları konsolosluklara bildirilmelerini hedeflediklerini açıkladı. Köln, Düsseldorf, Essen ve Münster’de toplam dört Türk konsolosluğu olan KRV’de elde edilen bu başarı konusunda “Bu işin başlangıcı” diyen Altay, “Biz sivil toplum kuruluşu olarak bu kararı takip etmemiz mümkün değil. Bundan sonrasını konsolosluklar bizzat takip edeceklerdir” dedi.

Umut Yıldızı Dernek Başkanı Kamil Altay 1995 ile 2014 yılları arasında gençlik dairelerinin toplam 600 bin çocuğu ailesinden aldığını belirterek, “2013 yılındaki rakam ise 42 bin 100. Bunun da 13 bin 240’ı göçmen ailelerin çocukları. Türk kökenlilerin sayısının tam olarak bilinmiyor” dedi.