AK Parti'nin 1 Kasım genel seçimlerinde Avrupa'daki çok sayıda camide siyaset yapması, farklı görüşteki cemaat arasında gerilime yol açtı. Dinî, sosyal ve kültürel faaliyetleri gerçekleştirmek ve bağlı dernekleri koordine etmek amacıyla kurulan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin (DİTİB), tepkilere rağmen AK Parti yanlısı uygulamalarını sürdürmesi, bu yöndeki endişeleri artırıyor. Özellikle DİTİB’in, kendi ilke ve prensipleri arasında yer alan “partilerüstü kuruluş” ve “kesinlikle politik faaliyetlerde bulunmaz” düsturlarına rağmen AK Parti teşkilatı gibi çalışması, farklı siyasi görüşteki gurbetçileri rahatsız ediyor. AK Partili milletvekili ve temsilcilere camilerde propaganda yapma imkanı bile sunan DİTİB’in faaliyetleri, bu yöndeki kaygıları alevlendiriyor.

Muhalefet partilerinin temsilcileri de AK Parti’nin DİTİB ve bazı IGMG camilerini adeta kendi seçim bürosuna çevirerek ibadethanelerden oy devşirdiğinden şikayet ediyor.

CHP, MHP, HDP ve SP temsilcileri, 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri yurtdışı oy kullanma sürecinde AK Parti’nin siyaseti camilere soktuğunu, bunun da cemaat arasında gerginliklere, kavgalara yol açtığını bildiriyor. Parti temsilcilerinin verdiği bilgiler, DİTİB Duisburg Marxloh Camii panosuna asılan AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu posteri gibi kareleri hatırlattı.

"CAMİLER KUTUPLAŞIYOR; HOCALAR PARTİ PROPAGANDASI YAPIYOR"

Pek çok DİTİB ve IGMG camisinde benzer manzaralar yaşanırken, AK Parti’nin Avrupa teşkilatı UETD’nin, DİTİB camilerini adresleri vererek hazırladığı seçim minibüsleri kalkış noktaları broşürü de tepki topladı. Köln'de açıklama yapan parti temsilcilerinden MHP temsilcisi Tansel Çiftçi “Camiye siyaset sokulması yüzünden çoğu DİTİB caminde kutuplaşmalar meydana geldi. O camiyi beraber inşa etmiş insanlar şimdi gergin. Camiler AKP’nin seçim bürosu gibi kullanıldı. AKP broşürleri dağıtıldı, propagandaları yapıldı, seçmen sandığa taşındı” dedi.

“Camiye siyaset sokulmamalı” diyen MHP'li Çiftçi, “Aksi halde kardeşlik bozuluyor, Avrupa’daki Türklük bunun sıkıntısını çekiyor” dedi. AK Parti’nin camileri kullanmasının partiler arasında haksız rekabete yol açtığını vurgulayan Çiftçi, “AKP camileri kullanmamış olsa, eşit imkanlarla yarışsak bu kadar seçmenin AKP’ye oy vereceğine inanmıyorum. Görevini çok temiz yapan hocalarımız da var. Ama bazıları da hakikaten hukuku aşıyor, resmen propaganda yapıyor” şeklinde konuştu.

"AKP, KİRLİ ÇAMAŞIRLARINI DİNİ KULLANARAK ÖRTÜYOR"

CHP temsilcisi Salman Yelken ise “Cami demek, Allah’ın evi demek. Camiler devletimiz ve halkımızın vergileriyle açılan yerlerdir. Ama AKP bu dönemde camileri kendi üssü gibi kullanıyor. Ve seçimlere çok adaletsiz şartlarda girdik burada. DİTİB’in bir partiye angaje olması, kendisine ve camilere zarar veriyor. Çünkü şaibeli bir partinin orda probaganda yapmasına izin veriyorsun, dini kuruluş da şaibeli duruma düşüyor. AKP dini kullanarak oy devşiriyor. Kirli çamaşırlar din alet edilerek örtülüyor” açıklamasında bulundu.

"DİYANET, SİYASETE MEZE YAPILDI"

MHP adına sandık kurulu üyeliği yapan Berat Bayraktar ise “Diyanet teşkilatı hiçbir dönem bu dönem olduğu kadar doğrudan siyasete meze yapılmamıştı. Bu da cemaat arasında gerilimlere neden oluyor” dedi.

Saadet Partisi (SP) temsilcisi Ali Koç da AK Parti’nin camilerde siyaset yapmasından rahatsız olduklarını bildirerek, “Camiye siyaset sokmak yanlıştır” dedi.

HDP’li Aziz Kürek de “İbadethaneler siyasete alet edildiği zaman, antidemokratik seçim olur. Bir camide Davutoğlu posteri asılıyorsa orası, seçim otobüsleri kaldırılıyorsa orası partinin bürosu olmuştur. Camilerde seçmene para, hediye çeki dağıtıldığını da duyuyoruz.” diye konuştu. HDP temsilcisi Dilek Satılmış ise ibadethanelere siyaset sokulmasının yanlış olduğunu, diğer partilere haksızlık yapıldığını kaydetti.

MACARİSTAN TÜRK MESCİDİNDE AK PARTİ PROPAGANDASI

23 Ekim cuma günü de benzer bir olay Macaristan’da cuma namazında yaşandı. Budapeşte'deki Türk mescidinde cuma namazı kılan soydaşlar, cuma namazı çıkışında AK Parti propagandasıyla karşılaşınca şoke oldu.

Camiden çıkan herkesin eline AK Parti amblemli 2 kahve paketi, kalem, kutu ve Ahmet Davutoğlu'nun fotoğrafının bulunduğu saatler tutuşturuldu. Hediyeleri almak istemeyen mescid müdavimlerine ilginç sorular yönelten AK Parti görevlileri, propaganda gereçlerini almaları için cemaate ısrarcı oldu.

"BUDAPEŞTE'DE CUMA ÇIKIŞI BÜYÜK AYIP"

Y.H. isimli bir mescid müdavimi, olaydan aşırı şekilde rahatsızlıklık duyduğunu belirtti. Dinin siyasete alet edildiğini söyleyen Y.H., bu propagandanın cuma namazı çıkışı yapılmasını ise "büyük ayıp" olarak nitelendirdi. Başka bir görgü tanığı ise “Din sömürüsü üzerinden koltuk peşinde koşanların hepsini birden Allah'a havale ediyorum” dedi.

İnsanların kahveyle, kalemle aldatılmaya çalışıldığını söyleyen ve ismini vermek istemeyen başka bir mescid müdavimi ise Afrika’da yaşamadıklarını, burasının bir Avrupa başkenti olduğunu ifade etti. Macaristan'da yaşayan bir başka soydaş ise "Camiye fitne sokuluyor. Ayrıca bu malzemeler halkın parasıyla satın alınıyor. Halkın parasıyla halkın oyunu satın alıyorlar." dedi.

FRANSA'DA CAMİYE GELEN CEMAAT FİŞLENMİŞ

Öte yandan, DİTİB’in tepki çeken uygulamalarından biri de geçtiğimiz haftalarda, Fransa’nın kuzeydoğusunda bulunan Strasbourg Başkonsolosluğu’na bağlı Fameck şehrindeki DİTİB Derneği’nin Facebook sayfasında yer almıştı. DİTİB Derneği, sayfada duyurduğunu ilanla AK Parti mitingine 5 otobüs kaldıracaklarını ve bu hizmeti AK Parti seçmenine ücretsiz sunacaklarını duyurmuştu.

Dernek başkanının, Facebook sayfasından yapılan duyurunun altına yapılan yorumlarda rahatsızlıklarını dile getiren takipçilerine, “camiye gelen cemaatin analizini yaptığını % 70 AK Parti, % 20 MHP, yüzde 10’un ise CHP’li olduğunu, bu sebeple AK Parti için otobüs kaldıracaklarını” söylemesi, cemaatin siyasi görüşlerine göre fişlediğini göstermişti. Dernek başkanı ayrıca, “Şu an büyük bir tehditle karşı karşıyayız, bu süreçte liderimin harcanmasını beklemek yerine tüm riskleri göze alarak davama ve liderime sahip çıkacağım” ifadelerini kullanmıştı.

Fameck DİTİB Derneği Facebook sayfasındaki ilan şu şekildeydi: “Selamunaleyküm, AK parti seçmenleri için derneğimiz tarafından ücretsiz beş tane otobüsümüz kalkacaktır. Hizmetimizden faydalanmak isteyen seçmenler bizimle irtibat kurmanız yeterli olacaktır.” Yurtdışında oy verme işlemi başladıktan sonra derneğin sayfasındaki paylaşımlarda, otobüslerin Strasbourg Başkonsolosluğu’na AK Parti seçmenini taşıdığını gösteren fotoğraf ve videolar yayınlanmıştı.