ABD'de AK Parti destekçisi olduklarını belirten bir grup, Massachusetts Ahıska Türk Birliği (MATA) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen uluslararası konferansı bastı. Konferans oturumu arasında kürsüye çıkıp konuşmak istediklerini belirten grup üyeleri, Ahıska Türkleri'ni kendilerinin temsil ettiğini savundu. Önde gelen Ahıska Türkleri ise paneli siyasete alet ederek provokasyon yapanlara sert tepki gösterdi.

Panelin yapıldığı Massachusetts eyaletinin Springfield şehrindeki Western New England Üniversitesi kampüsüne gelen grup, salonu terk etmesini isteyen ev sahibi MATA üyelerini tehdit etti. Panelde konuşma yapması için organizasyon yetkililerine üç isimlik bir not yazan grubun isteği yerine getirilmedi. Bunun üzerine sinirlenen ve Hizmet hareketi ile panele katılanlara tehdit savuran grup, salonu terk etmeyeceklerini söyledi. Grubun tehdit ve küfürleri üzerine üniversitenin güvenlik güçlerini çağıran organizasyon yetkilileri, kolluk güçlerini görevlerini yapmaya çağırdı.

Grubun önderi olduğunu belirten ve 10 saat uzaktan gelen İslam Shakhbandarov, "Paralel çetenin işleri bunlar. Bizi bölmeye çalışıyorlar" diye konuştu. Shakhbandarov, "Paralel çete olduğunu iddia ettiğiniz STK hakkında elinizde ne tür belge, bilgi var?" sorusuna ise cevap vermekten kaçındı.

Sürekli kürsüye çıkarak konuşmak istediğini belirten Shakhbandarov, bu isteği yerine getirilmeyince grubu Ermenilere destek vermekle itham etti.

BAŞKAN SARVAR MÜRSELOĞLU: BÜYÜK TERBİYESİZLİK!

Grubun, üniversitenin güvenlik güçleri tarafından salon dışına çıkarılmasından sonra panele devam edildi. Salon önünden ayrılmak istemeyen grubu daha sonra bölge polisi dağıttı.

Panelin konuşmacılarından olan Amerika’daki Ahıska Türkleri Birliği Derneği (AMTOA) Başkanı Sarvar Mürseloğlu, yapılanları büyük terbiyesizlik olarak değerlendirdi. Mürseloğlu, "Biz sorunlarımızı bir araya gelerek çözebiliriz. Medeni bir şekilde. Buraya gelip baskın yapanlar gibi değil. Bu, vicdanını kaybetmektir. Vicdanımızı kaybetmişsek, her şeyimizi kaybetmişizdir demek." diyerek sitem etti.

15 bin Ahıska Türkü’nün ABD’ye gelmesinde başkanı olduğu derneğin aracı olduğunu hatırlatan Mürseloğlu şöyle devam etti: "Provokatörlere burada yer yok... Bu panel ilk defa bu sene yapılmıyor. Vakti zamanında çağırdık, gelin katılın diye. Şimdi de gelmişler neden bizi çağırmadınız diyorlar. Bunlar siyaset yapıyor; biz çok siyasetçi gördük."

SÜLEYMANOV: ONLARI DA DAVET ETMİŞTİK; AMAÇLARI PROVOKASYON...

Panelin yapılacağı şehir ve tarihin bir yıl önceden belirlendiğini belirten panelistlerden Ensar Süleymanov, paneli basanların "Ahıska Türkleri'ni bölüyorlar" iddiasını reddetti. Panelin Springfield’da yapılacağını geçen yıl kendisinin bizzat kürsüden dile getirdiğini hatırlatan Süleymanov, "Kalkmışlar şimdi neden bu paneli bize haber vermeden yapıyorsunuz diyorlar. Bugün yapılan panelin yerini ve tarihini geçen yıl St. Louis’deki Ahıska Türkleri panelinin ikincisinde bizzat ben dile getirdim. Hatta oradan bu arkadaşları da davet ettim. Şimdi gelip yapılan bir işi provoke etmeye çalışıyorlar. Bu yapılanlar cahillik." dedi.

Panelin, siyasi bir konu değil yalnızca Ahıska Türkleri’nin dilini, dinini yeni nesillere nasıl aktaracağı temalı olduğunu kaydeden Süleymanov, "Bizim için en önemlisi atalarımızın canını verdiği dinimizi, dilimizi yaşatmak. Cahillik en büyük düşman. İnşallah bu gelenler de bir gün bunları anlar." şeklinde konuştu.

MİKAİL LATİPOV: PANELİ BASANLAR DA BİZİM KARDEŞLERİMİZ

Philadelphia şehrinden etkinliğe katılan İmam Mikail Latipov ise paneli basan grup için, "Bunlar bizim kardeşlerimiz. Onlarla yarın yine kuçaklaşacağız." şeklinde konuştu.

Paneli basanların genç olduğunu hatırlatan Latipov, "Bu kişiler söyledikleri gibi doğru insanlar ise güzel bir şeyler yapsınlar. Biz de onları örnek alalım. Provokasyonla olmaz bunlar." dedi.

HABİBULLAH MÜRSEL: KARDEŞLERİMİZE HİZMET İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Türkiye ve ABD genelinden gelen akademisyenler ile Ahıska Türkleri’nin önde gelen isimlerinin katıldığı panel, gün boyu devam etti. Panel için Türkiye’den gelen Ahıska Dernekleri Federasyonu (AHİSKAFED) Başkanı Habibullah Mürsel, Ahıska Türklüğü’nün geleneği, göreneği, inancını koruyabilmesi için aile içi eğitimin önemine vurgu yaptı. Mürsel, başkanı olduğu federasyonun 10 farklı ülkede yaşayan Ahıskalı Türkler’in her birini kardeş olarak gördüğünü ve öyle de hizmet vermek için çalıştıklarını dile getirdi.

RICHARD COHEN: KENDİ DEĞERLERİNİZİ YİTİRMEYİN

Panele katılan Agawam belde Belediye Başkanı Richard Cohen, Ahıska Türkleri’nin ABD’nin kültürel zenginliğine zenginlik kattığını söyledi. Panele katılanlardan bir ricası da olan Başkan Cohen, "Sizden çok rica ediyorum. Değerlerinizi, kültürlerinizi yitirmeyin. Farklılığımız zenginliğimizdir. Bunun en güzel örneği de işte bu ülkedir." dedi.

YUSUF SHAHANOV: HİÇBİR AHISKA TÜRKÜ YÜZ KIZARTAN İŞE KARIŞMADI

West Springfield Ahıska Türkleri’nin önde gelen isimlerinden İmam Yusuf Shahanov ise ABD’nin kendileri için yeni bir vatan olduğunu söyledi. "Aile yaşantımızı, kültürümüzü, inancımızı bugüne kadar koruduk, bundan sonra da korumak için ne yapmamız gerek onları oturup konuşmalıyız." diyen Shahanov, "Kendi değerlerimizi korumuşuz ki bugüne kadar Amerika’da yaşayan hiçbir Ahıska Türk’ü yüz kızartacak olayla adı anılmamıştır." dedi.