Yurtdışında 8 Ekim’den beri devam eden oy kullanma işlemini takip etmek üzere Brüksel Başkonsolosluğu'na giden Cihan Haber Ajansı muhabiri Rıza Doğan, AK Partili sandık görevlisinin sözlü saldırısına uğradı. Sandık görevlisi A. Ç., Cihan muhabirini görür görmez tehditler ve ağır hakaretler savurmaya başladı.

Belçika ve Avrupa Birliği kurumlarının verdiği basın kartını güvenlik görevlilerine gösteren Doğan, sandıkların olduğu yere girmek için hareket etti. Oy kullanılan bölüme doğru yürüyen muhabir ilk görüntü kaydını yapmak üzere harekete geçti. İlk kayıt bittikten sonra muhabirin üstüne yürüyen AK Partili sandık görevlisi, muhabirin kolundan tutarak küfür etti ve dışarı çıkmasını söyledi. Olayın şahidi olan Brüksel Başkonsolosluğu güvenlik mensupları bu durumda bir şey yapmadı ve muhabiri kanunsuz bir şekilde dışarıya çıkarttı.

Muhabire çok ağır küfür ve hakaretlerde bulunan sandık görevlisi, Yüksek Seçim Kurulu’nun 135 sayılı genelgesinin 19. Maddesini çiğneyerek kanun dışı hareket etti. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 135 sayılı genelgesinin 19. maddesine göre, “medya mensuplarının sandık çevresinde, sandık başı işlemlerine engel olmamak şartıyla, haber amacıyla görüntü ve bilgi elde etmeleri de serbest (298/82-2).”

Belçika’da bulunan parti temsilcikleri muhabiri yapılan saldırıyı kınadı.

CHP TEMSİLCİSİ: BASIN HER ZAMAN ÖZGÜRDÜR, SALDIRILARI KINIYORUM

CHP Belçika Temsilcisi Zuhal Kayhan, Basına yapılan bütün saldırıları kınadığını belirterek, "Türkiye’deki basına yapılanlar ayrımcılık. Oradaki basına yapılan baskı burada uygulanamaz.” şeklinde tepkisini dile getirdi.

MHP TEMSİLCİSİ: BASINA YAPILAN HER TÜRLÜ ŞİDDETİ KINIYORUZ

Belçika Türk Federasyonu Başkanı ve MHP Belçika Temsilcisi Ömer Zararsız, basına yapılan her türlü şiddeti kınadığını ifade etti. Başkonsoloslukların, AK Parti'nin yurtdışı temsilcikleri gibi kullanıldığını öne sreün Zararsız, "Diyanet'in (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği) camilerinde toplanan paralarla (seçmenleri sandığa getirmek üzere) AK Parti'nin otobüsleri kalkıyor. Seçim sürecinde kanunun kurallarına göre basın işini yapacak. Tamamen yok etme politikası.” diye konuştu.

HDP TEMSİLCİSİ: AKP’Lİ OLMAYAN BASINA DÜŞMAN GÖZÜYLE BAKILIYOR

HDP Avrupa Temsilcisi Eyüp Doru, hükümetin basına yaptığı baskıyı bir engelleme politikası olarak gördüğünü ifade etti. Doru, basına yapılan saldırının demokrasiyle bağdaşmayan bir politika olduğunu söylerken, AK Parti’nin yanında olmayan basının düşman gözüyle bakıldığını kaydetti. Doru, “Eskiden sadece Kürt basınına böyle bir politika yürütülüyordu ama şu anda artık onlardan olmayan bütün basına yönelik böyle bir baskı uygulanıyor. Kınıyoruz.” dedi.