Avrupa’ya iltica etmek için yola çıkan 800 mültecinin Libya açıklarında batan gemiyle birlikte sulara gömülmesinin ardından güvenlik önlemleri arttırıldı. Avrupalı yetkililer sadece geçtiğimiz hafta sonu denizden kurtarılan mülteci sayısının 6 bin 800 olduğunu açıkladı.

İtalya açıklarında kurtarılan mültecilerden biri kurtarma gemisinde doğum yaptı. Doğum ve kız olduğu öğrenilen çocuğa ilk müdahale kurtarma gemisindeki sağlık ekipleri tarafından yapıldı.

İtalya Sahil Güvenlik ekipleri tarafından daha önce yapılan açıklamada sadece geçtiğimiz Cumartesi günü denizden kurtarılanların sayısının 3 bin 700 civarında olduğu ifade edilmişti.

En son Libya’dan yola çıkan bir gemide 800 mültecinin hayatını kaybetmesinden sonra gündeme gelen mülteci göçleri Avrupa’da tartışmalara neden olmaya devam ediyor. Bir kesim söz konusu mültecilerle ilgili yaşadıkları ülkelerde önlemler alınması gerektiğini söylerken bir kesim de denizlerdeki kurtarma operasyonlarına ayrılan kaynakların artırılmasını istiyor.

Öte yandan halihazırda AB ülkelerinin mültecilerle ilgili sorumluluğu eşit bir şekilde paylaştığını söylemek çok zor. AB istatistik kurumu Eurostat'ın verilerine göre halihazırda nüfus oranına göre en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke nüfusu AB’nin en küçük ülkelerinden biri olan İsveç.