Akdeniz’den Avrupa’ya gelmek için çalışanlarla birlikte hayatını kaybedenlerin sayısı da giderek artıyor. Almanya’dan deniz yoluyla Avrupa’ya gelmek için çalışan mültecilere yardım çalışmalarına katılan Hamburg’lu Ingo Werth, NDR’e verdiği röportajda en az kurtarılanlar kadar da ölenlerin olduğunu söyledi.

"Sea-Watch" adlı kurtarma gemisinin ilk zamanlarda kaptanlığını da yapan Werth, altı bot ile yaptıkları kurtarma çalışmaları sonucu 587 kişiyi kurtardıklarını söyledi. Kurtarılan mültecilerin kendilerine yolculuğa çıkılırken her zaman iki tekne olduğunu anlattıklarını kaydeden Werth, “Biz çoğu zaman tekne tam batmak üzereyken olay yerine ulaştık. Bazen de ikinci tekneyi hiç göremedik. Mültecilerin verdiği bilgiye göre en az kurtardığımız kadar insanın boğularak öldüğünü tahmin ediyoruz. Zaten çoğu teknelerde iletişim kurmak ya da yardım çağırmak için her hangi bir araç yok." dedi.

Mültecilerin genel durumları hakkında da açıklamalarda bulunan Werth, “Bir teknede kemikleri kırılmış, çökmüş insanlara rastladık. Birisi bize midesinden tekme yediğini anlattı. Bir teknede ise çok kızgın insanlar vardı. Onlar bize, ‘Geri dönmektense burada boğulmak daha iyidir." dedi. Çok farklı durumlarda insanlarla karşılaştık." diye konuştu.

Mültecilerin kurtarılmasına katılmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyleyen Werth, “Hiç bir zaman ne yorgunluk ne de başka bir şey duydum. Ulaştığımız tüm insanları kurtardığımız için çok mutluyum." şeklinde konuştu.