Avrupa Birliği, son bir haftada binin üzerinde kaçak göçmenin ölümü üzerine harekete geçiyor. Bugün Lüksemburg’da bir araya gelen AB dışişleri bakanları; kurtarma operasyonları ve kaçakçıların yakalanması gibi konularda daha aktif rol oynamayı tartışıyor.

Avrupa hükümetleri, kaçak göçü teşvik edeceği gerekçesiyle Akdeniz’de kurtarma operasyonlarına mesafeli yaklaşıyordu. Toplantı öncesinde açıklama yapan İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, “Burada söz konusu olan AB’nin itibarı.” dedi ve Avrupa’nın tümüne ait bir soruna sadece İtalya’nın çözüm bulamayacağı mesajını verdi. İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığı, geçtiğimiz hafta 8 binden fazla kaçak göçmeni kurtarmıştı.

Göçmen krizine çözüm bulmayı amaçlayan dışişleri bakanlarına AB içişleri bakanları da eşlik ediyor. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, 10 yıl sonra göç başlıklı bir toplantıyı ilk kez gerçekleştirmeyi başardıklarını söyledi. Mogherini, bu konuda Avrupa’da ortak bir sorumluluk anlayışı tesis etmeye kararlı olduklarını ve bunun ahlaki bir ödev olduğunu vurguladı.

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, göç dalgasının temelinde fakirlik, istikrasızlık, savaşlar ve çatışmaların yattığını belirterek bu sorunların çözümüne odaklanılması gerektiğini ifade etti. Wallström, göçmenlere yardım için AB sınır polisi Frontex'in Akdeniz'de faaliyette bulunmasına da destek vereceklerini vurguladı.

AB liderlerinin bu hafta göç meselesini ele almak üzere Brüksel’de olağanüstü toplanması da gündemde.