KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakerelerinde yakalanan ivmenin bu kararlılıkla devam etmesi halinde sorunun yıllar değil, aylar içerisinde çözülebileceği inancını korumaya devam ettiğini kaydetti.

Akıncı, Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda basın toplantısı düzenledi. Akıncı, Nikos Anastasiadis ile Temmuz ayının ikinci toplantısını yaptıklarını hatırlattı.

Akıncı, Rum Yönetimi lideri ile önce baş başa görüştüklerini belirterek daha sonra da müzakere heyetlerinin de yer aldığı toplu bir görüşmeye geçtiğini aktardı. "Bugün bir önceki toplantıda vardığımız mutabakatlar üzerinden geçtik ve onları yeniden teyit ettik." diyen Akıncı şunları söyledi: " Ağırlıklı olarak mülkiyet ve toprak konusundaki kriterler üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu. Liderler arası bir sonraki toplantı 1 Eylül günü yapılacak. Ama Ağustos ayı içerisinde müzakereciler ve heyetleri toplantılarını yoğun bir şekilde sürdürecekler. Eylül ayının ilk yarısında iki toplantı yapma kararımız var. Birisi 1 Eylül diğeri 14 Eylül'de... Şunu söylemem herhalde doğru olur: Önümüzde sonbahardan itibaren yıl sonuna kadar geçecek aylar önemli olacaktır. Son zamanlarda tekrar ettiğim bir husus var. Bu kararlılık ve niyetle devam ettiğimiz sürece çözümün yıllar değil aylar içerisinde olabileceğine dair olan inancımı korumaya devam ediyorum."

Bugüne kadar söylediklerinin önümüzdeki aylarda gerçekleşmesi temennisinde bulunan Akıncı, "Ülkemizde her iki toplumun da huzur, güven ve barış içerisinde yaşayabileceği federal bir yapıyı, iki kesimli iki toplumlu bir çerçevede inşa edebiliriz. Gelecek kuşaklarımız çok daha mutlu ve huzurlu bir adada yaşama fırsatı bulurlar." şeklinde konuştu.


LİDERLER YARIN KKTC'DE MÜZİK ETKİNLİĞİNDE BİR ARAYA GELECEK

Rum liderle yarın KKTC'de bir müzik etkinliğinde bir araya gelecek olan Akıncı, "Othello'da bir müzik gecesi olacak. 8 Haziran akşamı Limassol'da Sayın Anastasiadis ile birlikte bir tiyatro oyunu seyretmiştik. Bu kültürel etkinlik çerçevesinde yaptığımız ilk buluşmaydı. Kendisinin de kuzeyde bir etkinliğe katılacağını daha o akşamdan açıklamıştık. Şimdi sırası geldi. Yarın akşam Othello Kalesi'nde bir müzik etkinliğinde olacağız. Birleşmiş Milletler (BM) Sekreteri'nin Özel Kıbrıs Danışmanı Eide de bu kez bizimle birlikte olacak." ifadelerini kullandı.